Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία, καθώς προσφέρουν μια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα, ακόμη και φυτικές ίνες.
Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους δεν ενδείκνυται η κατανάλωση σταφυλιών γενικά ή συστήνεται να τρώνε μόνο μικρές ποσότητες. Ποιοι είναι αυτοί;
Σε γενικές γραμμές, τα σταφύλια είναι νόστιμα και τρώγονται εύκολα, αλλά σύμφωνα με το oloygeia.gr θα πρέπει να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας, καθώς εάν τρώτε πάρα πολλά, οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες αυξάνονται σημαντικά. Αυτό μπορεί να αναιρέσει τυχόν οφέλη των σταφυλιών για την υγεία και να εντείνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους.
4 αρνητικές συνέπειες αν καταναλώνετε πολλά σταφύλια
- Αύξηση βάρους
- Υπερφόρτωση υδατανθράκων
- Εντερικά προβλήματα
- Αλλεργικές αντιδράσεις
1. Αύξηση βάρους
Τα σταφύλια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι, δηλαδή περίπου 30 ρόγες, έχει λιγότερες από 105 θερμίδες. Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι είναι εύκολο να φάτε σταφύλι σε μεγάλες ποσότητες. Εάν καθίσετε με ένα τσαμπί μπροστά στην τηλεόραση, θα το έχετε φάει πριν καν το καταλάβετε.
Ξαφνικά, το σνακ διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται σε θερμίδες, δίνοντάς σας τελικά τον ίδιο αριθμό θερμίδων που θα λαμβάνατε από ένα ολόκληρο γεύμα. Εάν τρώτε μεγάλες μερίδες σταφυλιών σε τακτική βάση χωρίς να μετρήσετε πρώτα το μέγεθος της μερίδας σας, οι πρόσθετες θερμίδες θα μπορούσαν να σας κάνουν να πάρετε βάρος.
2. Υπερφόρτωση υδατανθράκων
Χρειάζεστε υδατάνθρακες στη διατροφή σας, καθώς αυτοί είναι που μετατρέπονται στην κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας -τη γλυκόζη. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 45 έως 65% όλων των θερμίδων που καταναλώνετε, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς.
Αυτό αντιστοιχεί σε 900 έως 1.300 θερμίδες από υδατάνθρακες ή 225 έως 325 γραμμάρια ημερησίως, με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει περισσότερα από 27 γραμμάρια υδατάνθρακες. Εάν τσιμπολογάτε συνεχώς σταφύλια και δεν δίνετε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας σας, θα μπορούσατε γρήγορα να καταναλώσετε περισσότερους υδατάνθρακες.
3. Εντερικά προβλήματα
Τα σταφύλια περιέχουν μια καλή δόση φυτικών ινών -περίπου 1,5 γραμμάριο σε ένα φλιτζάνι. Αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει οποιαδήποτε διαταραχή στο έντερό σας. Ωστόσο, εάν τσιμπολογάτε μια μεγάλη μερίδα σταφυλιών, αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
Εάν δεν καταναλώνετε τακτικά πολλές φυτικές ίνες, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε ένα άβολο γουργούρισμα στην κοιλιά σας αφού καταβροχθίσετε μια μεγάλη, πλούσια σε φυτικές ίνες μερίδα σταφυλιών. Επειδή το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο στις φυτικές ίνες, τα κόπρανα περνούν δύσκολα, κάτι που είναι σημάδι δυσκοιλιότητας. Μερικές φορές, οι επιπλέον φυτικές ίνες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ωστόσο, προκαλώντας διάρροια, καθώς το σύστημά σας προσπαθεί να διώξει τις επιπλέον φυτικές ίνες.
4. Αλλεργικές αντιδράσεις
Δεν είναι συνηθισμένο να έχετε αλλεργία στα σταφύλια, αν και μπορεί να συμβεί. Εάν είστε αλλεργικοί στα σταφύλια, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση ή κοκκινήλες στο δέρμα σας αγγίζοντας τα σταφύλια ή λίγο μετά την κατανάλωση τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή να πάθετε αναφυλακτικό σοκ.
Ωστόσο, το ότι έχετε αλλεργική αντίδραση στα σταφύλια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε αλλεργικοί στο ίδιο το φρούτο. Μπορεί στην πραγματικότητα να είστε αλλεργικοί στο φυτοφάρμακο στα σταφύλια ή στους μύκητες ή τη μούχλα που αναπτύσσεται στα σταφύλια. Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι σε τι είστε αλλεργικοί είναι να υποβληθείτε σε τεστ αλλεργιογόνων από τον γιατρό σας.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σταφύλια
Τα άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αυξήσει την αντιπηκτική δράση αυτών των φαρμάκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μώλωπας και αιμορραγίας.
Επίσης, τα σταφύλια δεν συνιστώνται για κατανάλωση κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι γνωστό ότι παράγουν θερμότητα στο σώμα που δεν είναι καλό τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση σταφυλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια