Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 βαθμών κάπου κατά μήκος της κοιλάδας τα επόμενα 30 χρόνια
Συναγερμό για μεγασεισμό σήμαναν οι αρχές στην Ιαπωνία, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς ο τελευταίος σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τεράστια ανησυχία.
Η προειδοποίηση για μεγασεισμό αφορά στο εγγύς μέλλον και εκδόθηκε σήμερα το βράδυ, Πέμπτη (8/8), καλώντας τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, αλλά να μην εκκενώσουν τα σπίτια τους. Τονίστηκε, επίσης, ότι η προειδοποίηση δεν σημαίνει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός, αλλά ότι η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.
Υπενθυμίζεται πως ο συναγερμός σήμανε λίγες ώρες μετά την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά του νότιου νησιού Κιούσου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές.
Το χειρότερο σενάριο ενός μεγασεισμού στην Ιαπωνία
Όμως οι ειδικοί τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του σημείου όπου βρισκόταν το επίκεντρο -στην άκρη της κοιλάδας Νανκάι, μιας περιοχής σεισμικής δραστηριότητας που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό.
Προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή αυτή έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Αυτοί οι μεγασεισμοί έχουν καταγραφεί μία φορά κάθε 90 έως 200 χρόνια, με τον τελευταίο να συμβαίνει το 1946.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 βαθμών κάπου κατά μήκος της κοιλάδας τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν από τον σεισμό και το πιθανό επακόλουθο τσουνάμι.
Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Shinya Tsukada τόνισε ότι ενώ «υπάρχει σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα για έναν ακόμη μεγάλο σεισμό σε σύγκριση με τους κανονικούς χρόνους», δεν λένε ότι θα συμβεί σίγουρα «σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αλλά να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, ενώ ελέγχουν τις διαδρομές εκκένωσης όπου χρειάζεται και ότι τα νοικοκυριά έχουν αρκετές προμήθειες.
Πηγή: BBC
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια