Νερό: Plan B για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας – Επιστρατεύονται Υλίκη, γεωτρήσεις και αφαλατώσεις. Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πρόσθετες μεγάλες επενδύσεις της Επιχείρησης – Τι δήλωσε ο Χάρης Σαχίνης στην γενική συνέλευση των μετόχων.
Tα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των κλιματικών κινδύνων ενεργοποιεί η ΕΥΔΑΠ, με στόχο να καλύψει την ραγδαία υποχώρηση των αποθεμάτων από τους ταμιευτήρες αλλά και την αυξημένη ζήτηση για νερό που φέρνει η έντονη ξηρασία και η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε χθες στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, αυτές τις μέρες ξεκινά η άντληση νερού από την Υλίκη ενώ σε γενική επιστράτευση μπαίνουν έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα όπως και οι γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού με δαπάνες που κατά το μεγαλύτερο μέρος θα καλύψει η ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Πρόκειται για μέτρα που η ΕΥΔΑΠ ενισχύει με την καμπάνια εξοικονόμησης νερού «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση», καθώς στόχος είναι μια λελογισμένη χρήση του νερού και όχι οι σπατάλες.
Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ έχει επεξεργαστεί και εναλλακτικά σχέδια ανάλογα με την εικόνα των επόμενων υδρολογικών περιόδων που είναι από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν υδατικά αποθέματα για τουλάχιστον μία τριετία, όπως ανέφερε χθες ο κ. Σαχίνης.
Στο τραπέζι όμως βρίσκονται και άλλες λύσεις όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, εκτιμώμενης δαπάνης από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.
Νερό: Αφαλατώσεις
Σχετικά με τις αφαλατώσεις ο κ. Σαχίνης δήλωσε χθες ότι αν και έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει και γι΄ αυτό ήδη εξετάζουν 4-5 περιοχές στις οποίες η εταιρεία θα μπορούσε να προχωρήσει στην λήψη αντίστοιχων μέτρων.
Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει την εκπόνηση master plan σχετικά με τις ανάγκες σε ανακυκλωμένο νερό στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Χθες ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ παρουσίασε στους μετόχους και μια εναλλακτική πρόταση, λέγοντας ότι στις επικείμενες λύσεις θα μπορούσε να είναι η «συνένωση», μέσω της σήραγγας Εύηνου και Μόρνου και άλλων παραποτάμων που συνδέονται με τη λίμνη Κρεμαστών.
Όπως είχε πει άλλωστε πρόσφατα και στη Βουλή εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης όπως έχει ήδη γίνει από τον Μόρνο, με σήραγγα 30 χιλιομέτρων, στον Εύηνο δεδομένου ότι 10 χλμ. πιο πέρα υπάρχει παραπόταμος που καταλήγει στη λίμνη των Κρεμαστών κι άλλα 10 χλμ. μετά ένας ακόμα παραπόταμος.
Από τους συγκεκριμένους παραποτάμους το νερό μπορεί να έρθει στον Εύηνο με βαρύτητα, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος.
Νερό: Επενδύσεις
Για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, η εταιρεία εξετάζει όλες τις πηγές χρηματοδοτήσεων και ιδιαίτερα τις επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά, όπως και χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η συμφωνία τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.
Η συμφωνία προβλέπει παροχή τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η ΕΥΔΑΠ για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Προσοχή! Έκτακτη ανακοίνωση για το νερό στην Αθήνα
Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα και η Πολιτική Προστασία οχυρώνεται, με μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών.
Ο Υμηττός θωρακίζεται έναντι πυρκαγιών, με την τοποθέτηση δυο νέων δεξαμενών νερού, μεγάλης χωρητικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δεξαμενή χωρητικότητας 33 τόνων νερού τοποθετήθηκε από τον ΣΠΑΥ στον Κεντρικό Υμηττό – πλησίον της μονής Αστερίου – δημιουργώντας ένα επιπλέον σταθερό σημείο υδροληψίας για την προστασία του δάσους της Καισαριανής.
Ταυτόχρονα, από την Ανατολική πλευρά του Υμηττού, τοποθετήθηκε νέα αντίστοιχη μεγάλη δεξαμενή στον τομέα της Παιανίας, ενισχύοντας τις υποδομές αντιπυρικής προστασίας του βουνού.
Οι νέες δεξαμενές του ΣΠΑΥ εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του πρότυπου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί ο Σύνδεσμος μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και παράλληλα πραγματοποιήθηκε πλήρωσή τους με 66 τόνους νερό και πλήρωση της δεξαμενής ελικοπτέρων στο «σπίτι του Βόλει» με την υδροφόρα του ΣΠΑΥ και με υδροφόρα οχήματα του Δήμου Παιανίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρωπίας προκειμένου να είναι χρήσιμες οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.
Σάλος με το εμφιαλωμένο νερό: Πίνουμε δηλητήριο!
Νερό: Δεν είναι καλά τα νέα για το εμφιαλωμένο νερό.
«Σύμφωνα με τα ευρήματα, καταπίνουμε κάθε εβδομάδα μέχρι 5 γραμμάρια μικροπλαστικών. Συνολικά αυτό αντιστοιχεί περίπου σε μια πιστωτική κάρτα» επιβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews.
«Τελευταία ευρήματα αναδεικνύουν ότι (παραδείγματος χάρη) μέσα στο εμφιαλωμένο νερό υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, νανοπλαστικών, για την ακρίβεια μεγαλύτερες απ’ ότι στο νερό της βρύσης».
«Συνολικά στον πλανήτη η χρήση πλαστικού έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται. Άρα, ακόμη κι αν εμείς στον μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να βρούμε καλαμάκια ή βρίσκουμε μόνο χάρτινες συσκευασίες, η αλήθεια είναι ότι η χρήση πλαστικού διογκώνεται, αυξάνεται και απλώς αναζητούμε συνέχεια καινούριες χωματερές πλαστικού».
Ο κ. Χαραλαμπίδης εξήγησε στη συνέχεια ότι «δεν έχει ανινχνευθεί από πού προέρχονται, τι προέλευσης είναι τα μικροσωματίδια αυτά, τα νανοσωματίδια κλπ, από πού έχουν γεννηθεί. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο αναδεικνύει η έρευνα αυτή, το οποίο είναι πραγματικά ανησυχητικό, είναι ότι μέχρι στιγμής θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μηχανικό, δηλαδή έχουμε μικροσωματίδια μέσα μας.
Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάποιες από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπαίνουν μέσα στον οργανισμό και αρχίζουν και επηρεάζουν ακόμα και το μεταβολισμό.
Έχουν αρχίσει ερευνητές να κάνουν παραλληλισμούς και να βλέπουν χημικές ουσίες από μικροπλαστικά και από συγκεκριμένο τύπο πλαστικών να επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και εκεί αρχίζουμε και τρομάζουμε πραγματικά, γιατί το θέμα δεν είναι ότι απλώς ότι καταπίνουμε κάποια πλαστικά, είναι ότι καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας».
«Κάθε χρόνο έχουμε μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης»
«Με βάση τις μετρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα – με βάση τα δικά μας δεδομένα για το τι παράγει η χώρα – έχουμε κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται και κάθεται πάνω από οτιδήποτε συζητάμε για τα πλαστικά» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace.
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια