Διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ο ρόλος των νέων στελεχών FLiRT.
Ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται με COVID έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη Μαΐου έως σήμερα. Επιπλέον, αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της νόσου.
Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Τα στελέχη αυτά έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα διαφυγής από την ανοσία.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ. Όπως είπε, πέρυσι τον Ιούνιο η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική. Εφέτος όμως είναι ανοδική.
Το 2023 άνοδος των κρουσμάτων παρατηρήθηκε 4-5 εβδομάδες αργότερα απ’ ό,τι εφέτος. Επομένως «υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα. Είναι νωρίς να το πούμε με σιγουριά, αλλά έχουμε μια σημαντική πιθανότητα η αυξημένη κυκλοφορία να ξεκίνησε νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι», είπε.
Οι διασωληνώσεις ασθενών αυξάνονται, αλλά προς το παρόν παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ούτε γι’ αυτές όμως μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, διότι συνήθως αφορούν ασθενείς με μακρά νοσηλεία.
Όσον αφορά τους θανάτους, επίσης αυξάνονται αλλά παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι «υπάρχει σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης», είπε. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές. Ωστόσο είναι απίθανο να υπάρξει κάτι «δραματικό», που θα πιέσει το σύστημα Υγείας, τόνισε.
Μετάδοση και σε ανοιχτούς χώρους
Πού οφείλεται όμως η πρώιμη καλοκαιρινή έξαρση της COVID; «Οι θερινές εξάρσεις εξαρτώνται αποκλειστικά από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται και να ξεφεύγουν από την ανοσία», είπε.
Τα στελέχη αυτά εφέτος είναι οι παραλλαγές FLiRT. Πήραν την ονομασία τους από τα αμινοξέα που φέρουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού και δεν είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος. Αντιθέτως, είναι πλειάδα στελεχών (όπως το ΚP.2, το JN.1,7 κ.ά.).
Τα στελέχη αυτά ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί.
Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Μαγιορκίνης εφιστά την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Καλό είναι να φοράνε μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό», είπε. «Αν αναπτύξουν συμπτώματα, να κάνουν τεστ. Και αν βγουν θετικοί να αναζητήσουν εγκαίρως θεραπεία με αντιϊικά φάρμακα».
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια