Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει το πακέτο συστάσεων προς τις χώρες-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με τις χώρες που θα μπουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εξωτερικό οπότε και ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά και στο εσωτερικό η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει όχι μόνο εν αναμονή των όποιων παρεμβάσεων σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ακρίβεια και η στέγη αλλά και ενόψει των διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν μεταξύ Ελλάδος και Κομισιόν για τη δημοσιονομική πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια.
Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 19 του μηνός, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει το πακέτο συστάσεων προς τις χώρες-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με τις χώρες που θα μπουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ουσιαστικά θα περιλαμβάνει συστάσεις και θα αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους.
Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον βέβαια δεν εστιάζεται στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, αλλά στις οικονομίες κρατών όπως της Γαλλίας αλλά και την Ιταλίας. Ειδικά στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, οι επενδυτές δεν βλέπουν με τις καλύτερες προθέσεις την πιθανότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία η άκρα δεξιά υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά. Την προηγούμενη εβδομάδα, το γαλλικό χρηματιστήριο κατέγραψε σημαντικές απώλειες, το κόστος ασφάλισης κινδύνου (CDS) στα κρατικά ομόλογα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών και η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκε ακόμα και πάνω από τα πορτογαλικά. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας που υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ αλλά και το χρέος που βρίσκεται στο 110% του ΑΕΠ, με το ερώτημα να παραμένει αν η γαλλική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ένταξης της στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Κομισιόν.
Για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Παρασκευή 21 Ιουνίου οπότε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τη δημοσιονομική πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί την επόμενη 4ετία με βάση το ανώτατο όριο καθαρών πρωτογενών δαπανών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα ξεκινήσουν οι θερινές διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή καθώς βάσει των ορίων που θα τεθούν θα πρέπει να καταρτιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο για τα έτη 2025-2028.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές παροχών καθώς οι δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων, δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από το ποσοστό που θα οριστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το κόστος που έχουν μέτρα τα οποία οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων, θα εκλαμβάνονται ως αύξηση δαπανών. Τυχόν υπέρβαση του ορίου οδηγεί σε ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, γνωστή στην Ελλάδα από την κρίση του 2010.
Με τη δημοσιοποίηση του ανώτατου ορίου των καθαρών πρωτογενών δαπανών ξεκινά η συζήτηση με την Κομισιόν για τη σύνταξη του νέου 4ετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το υπάρχον χρονοδιάγραμμα ορίζει ότι τα εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να κατατεθούν από τις χώρες-μέλη έως τις 20 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί μία μικρή παράταση.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια