Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις;
Πτωτική αναμένεται να είναι φέτος η τάση στη διαμόρφωση των βάσεων, τουλάχιστον στις τρεις από τις τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη βαθμολόγηση των γραπτών και τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, «φέτος θα δούμε και Ιατρικές με κάτω από 18.000 μόρια, ενώ οι βάσεις σε όλες τις μεγάλες Πολυτεχνικές Σχολές φαίνεται ότι θα πέσουν πάνω από 500 μόρια στην Αθήνα».
«Απιαστο όνειρο» φαίνεται πως είναι το άριστα φέτος και για τα τέσσερα επιστημονικά πεδία, γεγονός που οπωσδήποτε θα επηρεάσει τις υψηλόβαθμες σχολές, ενώ μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ όσων τα γραπτά έχουν κριθεί μεταξύ 13 και 15.
Εκτός της 1ης Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών που ίσως καταφέρει να γλιτώσει την προς τα κάτω συμπίεση των βάσεων, φαίνεται δεν θα συμβεί το ίδιο στις υπόλοιπες τρεις: Θετικών Σπουδών, Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής.
Σε αρνητικό πρωταγωνιστή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων αναδεικνύεται η Φυσική, καθώς φαίνεται ότι καταβαραθρώνει τις βαθμολογίες των υποψηφίων του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου, εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου βαθμού δυσκολίας και της πολυπλοκότητας των θεμάτων, ενώ μεγάλο αγκάθι για τους υποψηφίους αποτελεί και η βαθμολόγηση της «παρεξηγημένα» εύκολης Εκθεσης, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι πολλά γραπτά υποψηφίων παραπέμπονται σε τρίτο βαθμολογητή, λόγω μεγάλης απόκλισης πάνω από 12 μονάδες στον βαθμό μεταξύ των δύο πρώτων καθηγητών που τα βαθμολόγησαν.
Οι εκτιμήσεις ανά μάθημα
Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο είναι κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία, τελικά μάλλον δεν ήταν τόσο «εύκολα» τα θέματα όπως εκτιμήθηκε αρχικά, αλλά εμπεριείχαν παγίδες. Πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν πως δεν είναι λίγα τα γραπτά που πηγαίνουν για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή.
Σχετικά με τον αναμενόμενο μέσο όρο βαθμολογίας φέτος ανά Ομάδα Προσανατολισμού, «η Εκθεση στην Ανθρωπιστικών Σπουδών θα κινηθεί μάλλον γύρω στο 13, όταν πέρυσι ήταν στο 13,39. Στη Θετικών Σπουδών φαίνεται πως θα συμπιεστεί προς τα κάτω ο περσινός μέσος όρος του 14,06 και θα κινηθεί γύρω στο 13,80.
Για τη Σπουδών Υγείας, το 14,25, που ήταν ο περσινός μέσος όρος, οριακά θα μείνει στο 14. Τέλος, για την Οικονομικών Σπουδών, το 11,98, που ήταν η περσινή μέση επίδοση των υποψηφίων, φέτος θα πέσει σίγουρα κάτω από το 11,50», σχολιάζει ο κ. Γιάννης Ζαμπέλης, μαθηματικός, σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διευθυντής σπουδών στο Φροντιστήριο Πουκαμισάς της Ανω Γλυφάδας.
Καθοριστικό ρόλο για τους υποψηφίους της 1ης Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται να παίξει και το μάθημα της Ιστορίας, το οποίο ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. Απευθυνόταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές και κινήθηκε στη σφαίρα των «αντι-SOS».
«Η εκτίμηση είναι πως ο μέσος όρος της βαθμολογίας θα είναι κάτω από το 10», αναφέρει ο κ. Ζαμπέλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περσινές βάσεις στη Νομική Αθήνας είχαν «σκαρφαλώσει» στα 18.125 μόρια και στη Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.640 μόρια, θεωρείται πιθανό να μειωθούν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές εξαιτίας του μικρότερου αριθμού αριστούχων, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 5%, ενώ αντίθετα, κάτω από τη βάση περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον το 55% των γραπτών.
Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ο κ. Ζαμπέλης εκτιμά ότι «οι φετινές επιδόσεις θα κυμανθούν κοντά στον μέσο όρο του 10,3 με 10,5 όταν ο περσινός μέσος όρος ήταν 10,86». Οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για πτώση κάτω από τη βάση στα Αρχαία, της τάξης του 40% των γραπτών.
Στα Λατινικά, αν και μόλις ξεκίνησε η βαθμολόγηση, δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς φαίνεται πως θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. «Ενδεχομένως, να ανέβει ο μέσος όρος από το 12,56 που ήταν πέρυσι, στο 12,80 φέτος», σημειώνει ο ίδιος.
Τα Μαθηματικά αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολα για τους υποψηφίους της 2ης και 4ης Ομάδας Προσανατολισμού – Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής, αντίστοιχα. Τα άριστα γραπτά φαίνεται πως δεν θα υπερβούν το 3% του συνόλου. Αν την περσινή χρονιά οι βάσεις των Πολυτεχνικών Σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου σημείωσαν σημαντική άνοδο, φέτος αναμένεται να πέσουν.
«Στη Θετική Κατεύθυνση περιμένουμε σαφή μείωση όχι μόνο των αριστούχων μαθητών, δηλαδή όσων γράφουν από 18 έως 20, αλλά και όλων των βαθμολογιών άνω του 15. Στην κατεύθυνση των Οικονομικών περιμένουμε βαθμολογική συσσώρευση του 80% περίπου των υποψηφίων κάτω από τη βάση μέχρι και το 12. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%», υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Καρεκλάς, μαθηματικός.
«Αρκετές μονάδες θα χαθούν από τα θέματα Γ4 με τον ρυθμό μεταβολής και κυρίως το Δ4 – αυτά ήταν τα πιο δύσκολα θέματα Μαθηματικών», λέει ο μαθηματικός κ. Ζαμπέλης για να προσθέσει: «Στην Ο.Π. Οικονομικών Σπουδών, που ο περσινός μέσος όρος ήταν 7,27, φέτος πιθανόν να πέσει σε 6,5, χωρίς να είναι έκπληξη αν το πρώτο ψηφίο είναι 5. Αλλά και στο 2ο πεδίο περιμένουμε μείωση του μέσου όρου στα Μαθηματικά, απλώς όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό – θα κινηθεί γύρω στο 12,20 με 12,30, ενώ πέρυσι ήταν 12,86. Οι αριστούχοι θα λείψουν σίγουρα».
«Για καλά προετοιμασμένους καθηγητές και όχι μαθητές ήταν τα θέματα στη Φυσική», λέει χαριτολογώντας ο μαθηματικός κ. Καρεκλάς και συνεχίζει: «Ηταν αντιπαιδαγωγικά δύσκολα: τεράστιος όγκος θεμάτων, παντού παγίδες-πραγματικές υπερπαραγωγές! Ηδη γίνεται λόγος για Βατερλό στη Φυσική, τόσο για τη Θετικών Σπουδών όσο και για τη Σπουδών Υγείας. Ελάχιστα γραπτά θα δούμε πάνω από 17, ακόμη και από αριστούχους μαθητές». Με χρονικές απαιτήσεις που ξεπερνούσαν το τετράωρο για την επίλυση των θεμάτων από τους υποψηφίους, ο κ. Ζαμπέλης σχολιάζει: «Θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη πτώση του μέσου όρου στη Φυσική – σε καμία περίπτωση δεν περιμένω τον περσινό μέσο όρο του 11,19. Στις Θετικές Σπουδές πιστεύω θα κινηθεί γύρω στο 10,50 και στις Σπουδές Υγείας, ας είμαστε ευχαριστημένοι αν δούμε το 9 ως ακέραιο ψηφίο στον μέσο όρο – πέρυσι ήταν 9,97».
Με αφορμή την -αναγκαστικά- πτωτική πορεία των μέσων όρων και στη συνέχεια των βάσεων στο 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο, «ξεκινά η συζήτηση για την αδικία που υπάρχει όταν μία σχολή ανήκει σε περισσότερα επιστημονικά πεδία», αρχίζει να λέει ο κ. Ζαμπέλης, εξηγώντας: «Δεδομένου ότι υπάρχουν κοινές σχολές που διεκδικούν οι υποψήφιοι του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, όσοι έγραψαν καλύτερα στην Οικονομία αποκτούν προβάδισμα έναντι εκείνων που έγραψαν χειρότερα στη Φυσική».
Η Βιολογία εκτιμάται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλη, «ο περσινός μέσος όρος βαθμολογίας ήταν 11,53 και φέτος μάλλον θα πλησιάσει το 11,2».
Σε ό,τι αφορά τη Χημεία, τα θέματα αξιολογήθηκαν ως διαβαθμισμένης δυσκολίας και απευθυνόμενα στους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλη, «επειδή εμπεριείχαν και μαθηματικές πράξεις, θα δούμε λίγο χειρότερη την εικόνα στην Ο.Π. Σπουδών Υγείας από την Ο.Π. Θετικών Σπουδών. Συγκεκριμένα, η διαφορά των δύο μέσων όρων προβλέπεται να είναι κάτι παραπάνω από μισή μονάδα – γύρω στο 11 θα είναι των Θετικών Σπουδών και γύρω στο 10,50 των Σπουδών Υγείας».
Με βάση τα προαναφερθέντα, στην 3η Ο.Π. Σπουδών Υγείας οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν προς τα κάτω – οι αριστούχοι στο πεδίο με τις διαχρονικά υψηλότερες επιδόσεις θα είναι πολύ λιγότεροι, οι πολλές μαθηματικές πράξεις σε Φυσική και Χημεία θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, «φέτος θα δούμε και Ιατρικές με κάτω από 18.000 μόρια, ενώ οι βάσεις σε όλες τις μεγάλες Πολυτεχνικές Σχολές φαίνεται ότι θα πέσουν πάνω από 500 μόρια στην Αθήνα».
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τα θέματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής ήταν προσανατολισμένα στους καλά προετοιμασμένους μαθητές. «Ειδικά το μάθημα της Πληροφορικής δυσκόλεψε κάπως τους υποψηφίους, επομένως ο φετινός μέσος όρος των επιδόσεων προβλέπεται γύρω στο 11,50 έναντι του περσινού 11,80, χωρίς όμως ακραίες διαφορές», εξηγεί ο κ. Ζαμπέλης.
Η αντιστοίχιση τμημάτων πρώην ΤΕΙ με Πολυτεχνικές Σχολές
«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) θα εκτοξευθεί ύστερα από την πρόσφατη αντιστοίχιση των τμημάτων του με Πολυτεχνικές Σχολές. Θεωρώ, μάλιστα, ότι θα ξεπεράσει σε μόρια και το Πολυτεχνείο της Πάτρας», είναι το πρώτο σχόλιο του κ. Καρεκλά σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της αντιστοίχισης Τμημάτων Μηχανικών από πρώην ΤΕΙ με Πολυτεχνικά Τμήματα.
Η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 66 έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για περίπου 15 τμήματα του ΠΑΔΑ, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, όπως και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ή να έχει δημοσιευθεί η απόφαση σε ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν παρέχονται επαγγελματικά δικαιώματα μέσω της εγγραφής τους στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών, όπως επίσης δεν παρέχεται η δυνατότητα για μετεγγραφή στις Πολυτεχνικές Σχολές.
Σύμφωνα με τον δρα Κωνσταντίνο Κότιο, σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και ιδρυτή της Labora, «εάν το υπουργείο Παιδείας αποφασίσει άμεσα υπέρ των μετεγγραφών αυτών των τμημάτων, για τα οποία υπάρχει η γνωμοδότηση της Επιτροπής, αυτομάτως νομιμοποιούνται και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, επομένως οι βάσεις του ΠΑΔΑ θα πάνε πολύ ψηλά.
Πιο απλά, εφόσον γίνεται αντιστοίχιση με Πολυτεχνική Σχολή στη Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ, πολύ πιο εύκολα σήμερα ένα παιδί θα δηλώσει το ΠΑΔΑ σε πιο ψηλή θέση στο μηχανογραφικό του. Αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι η αντιστοίχιση θα προχωρήσει, όπως και η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΤΕΕ, επομένως οι υποψήφιοι δεν πρέπει να φοβηθούν να δηλώσουν τις σχολές αυτές».
Τα επόμενα βήματα
Μεταξύ 18 και 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.
Από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου -χωρίς να αποκλείεται το διάστημα μεταξύ 26 με 28 Ιουνίου- αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.
Θα ακολουθήσει ο υπολογισμός των μορίων και η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Οπως επισημαίνει ο μαθηματικός και σύμβουλος Σταδιοδρομίας κ. Ζαμπέλης, «οι υποψήφιοι πρέπει να εστιάσουν στο να φτιάξουν ένα πολύ καλό μηχανογραφικό, απευθυνόμενοι σε ειδικούς ή στα φροντιστήριά τους – αυτό μπορεί να σώσει μία λιγότερο καλή προσπάθεια».
Περί τα τέλη Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 29/7.
Σημειώνεται πως στις φετινές Πανελλαδικές είναι εγγεγραμμένοι 81.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και 22.000 των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι διεκδικούν τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που τελικά συμμετείχαν στις εξετάσεις, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μαζί με τις βαθμολογίες στο τέλος Ιουνίου.
Η εκτίμηση για τις βάσεις
1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
(Φιλολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές, Νομικές, Ψυχολογίας κ.ά.)
Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις οι βάσεις
■ Τα αντι-SOS της Ιστορίας και οι χαμηλές επιδόσεις στα Αρχαία φαίνεται πως επηρεάζουν προς τα κάτω τις βάσεις, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές.
2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
(Πολυτεχνικές Σχολές – Αρχιτεκτονικές, Μηχανικών, Μηχανολόγων, Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων κ.ά.)
Πτωτική η τάση των βάσεων
■ Τα απαιτητικά Μαθηματικά και οι «υπερπαραγωγές» στη Φυσική ευθύνονται για τις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις.
3η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας
(Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Βιολογικές Σχολές κ.ά.)
Ερχεται μείωση των βάσεων
■ Οι ειδικοί μιλούν για Ιατρικές ακόμη και κάτω από 18.000 μόρια. Φταίνε οι πολλές μαθηματικές πράξεις σε Φυσική και Χημεία.
4η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
(Σχολές Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής, Πληροφορικής κ.ά.)
Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των βάσεων
■ Ακόμη χειρότερες φέτος οι επιδόσεις στα Μαθηματικά, χωρίς μεγάλες διαφορές τα γραπτά στην Πληροφορική.
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια