Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό με την παραδοχή ότι προκαλεί παρενέργειες
Στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca. Η επίσημη αιτιολογία είναι λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων.
Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.
Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.
Η AstraZeneca παραδέχθηκε για το εμβόλιο σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».
Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει… «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».
Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις στο μπράτσο, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.
AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κορονοϊού προκαλεί σπάνιες παρενέργειες – Μηνύσεις σε βάρος της εταιρείας
Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, μια παραδοχή που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τεράστιες αποζημιώσεις.
Ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή για τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.
Στη Βρετανία, που είναι και η έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca.
Η Telegraph, σε αφιέρωμά της στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας, σημειώνει ότι αυτή αφορά τον Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, Τζέιμι Σκοτ, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα αφού ανέπτυξε θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμπόδισε να εργαστεί αφού έλαβε το εμβόλιο τον Απρίλιο του 2021. Το νοσοκομείο τηλεφώνησε στη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.
Η AstraZeneca αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο της για τον Covid «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS, δηλαδή, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας».
Πενήντα μία υποθέσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, με θύματα και συγγενείς που θρηνούν να ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια λίρες.
Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημιώσεις εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε συγκεκριμένες νομικές υποθέσεις. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει τους νομικούς λογαριασμούς της AstraZeneca.
Η απάντηση της AstraZeneca
Σε μια επιστολή που εστάλη τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca είπε στους δικηγόρους του Σκοτ ότι «δεν αποδεχόμαστε ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο».
Σε αυτό, η εταιρεία σημειώνει πως, «είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου».
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ» – ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά.
Στο δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι, επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η σύζυγος του Τζέιμι, Κέιτ Σκοτ, μίλησε στο βρετανικό μέσο όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».
Η εταιρεία δεν αναγνωρίζει ισχυρισμούς ότι πραγματοποίησε μια ανατροπή αναγνωρίζοντας ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει TTS στα δικαστικά έγγραφα.
Ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν απίστευτα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σώζοντας περισσότερες από έξι εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το εμβόλιο ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω» και η αρνητική επίδραση που οδήγησε στη νομική ενέργεια ήταν «πολύ σπάνια».
Το εμβόλιο – που αναγγέλθηκε κατά την κυκλοφορία του από τον Μπόρις Τζόνσον ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» – δεν χρησιμοποιείται πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόγραμμα… αποζημίωσης εμβολίων
Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων, αλλά τα φερόμενα θύματα ισχυρίζονται ότι η εφάπαξ πληρωμή των 120.000 λιρών είναι ανεπαρκής.
Τα στοιχεία που ελήφθησαν στο πλαίσιο ενός αιτήματος για την Ελευθερία της Πληροφορίας δείχνουν ότι από τις 163 πληρωμές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 158 πήγαν σε αποδέκτες του εμβολίου AstraZeneca.
Το Πρόγραμμα Πληρωμής Ζημιών Εμβολίου παρέχει αποζημίωση σε όσους τραυματίστηκαν από εμβόλια ή σε συγγενείς που έχουν πενθεί. Λιγότερα από πέντε άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβαν εμβόλια εκτός του AstraZeneca.
Η AstraZeneca έχει υποστηρίξει στο παρελθόν σε δικαστικά έγγραφα ότι οι αξιώσεις κατά της εταιρείας είναι «μπερδεμένες» και «λανθασμένες νομικά» . Στο αρχείο υπεράσπισης, η AstraZeneca είπε ότι το προφίλ οφέλους/κινδύνου του εμβολίου ήταν, και παραμένει, θετικό.
Η AstraZeneca είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 170 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο διευθύνων σύμβουλός της, ο Sir Pascal Soriot, είναι το πιο ακριβοπληρωμένο αφεντικό μεταξύ των εταιρειών του FTSE 100, με κέρδη κοντά στα 19 εκατομμύρια λίρες.
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια