H AstraZeneca είχε παραδεχτεί ότι το εμβόλιό της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)»
Καθησυχαστικoί εμφανίζονται οι ειδικοί μετά την απόσυρση των εμβολίων για την Covid-19 από την AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Υπενθυμίζεται ότι την απόσυρση του εμβολίου της για την COVID-19 ξεκίνησε η AstraZeneca, λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία. Η ανακοίνωση ωστόσο ήρθε στον απόηχο της παραδοχής του φαρμακευτικού κολοσσού ότι το εμβόλιό της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι πράγματι πρόκειται για μία παρενέργεια για την οποία το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια, και ότι στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο – όπως είπε – δεν ξεπέρασαν τα 10.
Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έστειλε το μήνυμα ότι δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας σχετιζόμενο με το συγκεκριμένο εμβόλιο προς όσους εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες.
«Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C ¨όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε και προσέθεσε:
«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».
Βασιλακόπουλος: «Ο κίνδυνος ήταν τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Mega, πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο. «Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια» είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι:
«Όταν ήμασταν στο πικ της πανδημίας, ακόμα και με αυτήν τη σπάνια επιπλοκή, αυτός ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον κίνδυνο αν κόλλαγες κορωνοϊό και ήσουν ανεμβολίαστος. Τότε να σας θυμίσω δεν υπήρχε και διαθεσιμότητα εμβολίων. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πλέον παράγουμε όσα εμβόλια mRna θέλουμε. Εκείνη την περίοδο (σ.σ. της πανδημίας) η σχέση κόστους-οφέλους ήταν ξεκάθαρη».
«Ο κίνδυνος ήταν τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό» ανέφερε αναφορικά με τον αν υπάρχει κίνδυνος για τον κόσμο, με τον ίδιο να λέει ακόμα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Δεν υπάρχει φάρμακο που δεν έχει επιπλοκή. Αν πάρετε το φύλλο του depon, θα διαβάσετε τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει. Σε όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια, μετά την έγκρισή τους υπάρχει επιτήρηση των σπάνιων παρενεργειών».
Μανωλόπουλος (ΕΟΦ): Η Ελλάδα είχε πάψει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της ΑstraZeneca
«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορωνοϊού», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Όσον αφορά για τις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια