Σαφείς αιχμές κατά των υπευθύνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το «λάθος» που έγινε στην μέτρηση του σεισμού, στους Στροφάδες, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνει με δηλώσεις του στο Dnews, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Πρέπει κάποτε να σταματήσουν τα λάθη. Δεν γίνεται επί μισή ώρα, ξέρουμε ότι είναι δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο έδειχνε έναν σεισμό. Φταίει το λογισμικό. Όταν είναι δύο σεισμοί, με πολύ μικρή χρονική διαφορά, λιγότερο από ένα λεπτό, το σύστημα μπερδεύει τα σεισμικά κύματα του ενός με τα σεισμικά κύματα του άλλου. Όμως όλα τα τεχνολογικά προβλήματα έχουν τη λύση τους. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει. Αν ήταν για πρώτη φορά θα έλεγα, να το δούμε. Όλα αυτά λύνονται. Δεν είναι τραγικό, δεν στοίχισε ζωές, αλλά δυσκολεύει το έργο μας αφού επί μισή ώρα γνωρίζαμε για άλλο μέγεθος. Πώς να κάνουμε έτσι αξιολόγηση και πρώτες εκτιμήσεις. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε ότι αφορά τον σεισμό ο κ. Παπαδόπουλος μας είπε ότι ήταν ένας αρκετά ισχυρός σεισμός και δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, να ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
«Είναι ένας ισχυρός σεισμός, αλλά επειδή βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές, δημιουργείται μία απόσταση ασφαλείας. Ακόμα και αν γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι μέσα στη θάλασσα. Η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα, έχει δώσει 6,8 Ρίχτερ. Έχουμε μετασεισμούς και δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θέλουμε περισσότερο χρόνο για να βεβαιωθούμε», υπογραμμίζει.
Ο σεισμολόγος, θεωρεί επίσης, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή, να ανοίξει η κουβέντα στην Ελλάδα, για το αν θέλουμε τη δημιουργία ενός συστήματος προειδοποίησης σεισμών, όπως υπάρχουν σε άλλες χώρες και στην Ιαπωνία.
«Φυσικά και θα μπορούσε να γίνει, στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε. Όπως είχα εξηγήσει στην συνέντευξη που είχα δώσει στο Dnews, δεν έχουμε συζητήσει ως επιστημονική κοινότητα και να καταλήξουμε ότι θέλουμε ένα τέτοιο σύστημα. Εάν καταλήξουμε ότι θέλουμε ένα τέτοιο σύστημα και συντρέχουν οι προϋποθέσεις, οι κοινωνιολογικές και οι επιστημονικές, πάμε στην όποια κυβέρνηση και λέμε: Εμείς οι επιστήμονες λέμε ότι πρέπει να γίνει αυτό. Αν το δεχτεί η όποια κυβέρνηση, να ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε την κουβέντα για το εάν θέλουμε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών. Είναι κάτι σαν το 112, που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από το κράτος, για την πυρκαγιά. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση, στις αρμόδιες επιτροπές του κράτους», καταλήγει.
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια