Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Σύμφωνα με το CNN, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέρριψαν επίσης ιρανικά βλήματα. Αν και δεν αποκαλύφθηκε από πού επιχειρούσαν αυτά τα αμερικανικά αεροσκάφη, υπάρχουν αεροπλανοφόρα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και χερσαία αεροσκάφη σε μεγάλη εμβέλεια στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν το Ισραήλ, είπε ο Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ ήταν καλά προετοιμασμένες να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι της ιρανικής επίθεσης. «Για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δήλωσή του.
«Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Βρετανία και Γαλλία στο πλευρό του Ισραήλ
Η Βρετανία δήλωσε ότι ήταν επίσης έτοιμη να παρέμβει χρησιμοποιώντας αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας που διαθέτει στην περιοχή.
«Αυτά τα βρετανικά αεροσκάφη θα αναχαιτίσουν οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση εντός της εμβέλειας των υφιστάμενων αποστολών μας, όπως απαιτείται», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία συμμετέχει στην παρεμπόδιση των ιρανικών επιθέσεων. «Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που έδρασαν απόψε. Αυτή η συνεργασία ήταν πάντα στενή, αλλά απόψε εκδηλώθηκε με έναν ασυνήθιστο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Tι είναι το σύστημα Iron Dome
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διαθέτει μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους μεταφέρουν πάνω από την ατμόσφαιρα μέχρι πυραύλους κρουζ και ρουκέτες που πετούν χαμηλά.
Το σύστημα Iron Dome (σιδερένιος θόλος) του Ισραήλ βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο από τότε που η χώρα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τις σημερινές εχθροπραξίες στην περιοχή.
Το Iron Dome είναι το κατώτερο στρώμα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO).
Το σύστημα Iron Dome είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους-αέρος, μικρού βεληνεκούς, που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε μικρή απόσταση.
Το σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία που αποτελούν μια ενιαία μονάδα: το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού, το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων και τον εκτοξευτή πυραύλων, οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir.
Το σύστημα αυτό προφυλάσσει το Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με συνέπεια να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι. Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.
Πώς λειτουργεί το Iron Dome, η αντιπυραυλική ομπρέλα του Ισραήλ
Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου των όπλων, το οποίο εκτελεί γρήγορους, πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.
Εάν ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα.
Μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις-τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 10 από αυτές.
Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome, η εταιρεία Rafael Advanced Defence System, ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.
Τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βοηθούν στην αεράμυνα
Το Ισραήλ διαθέτει επίσης υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35I stealth, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει για την κατάρριψη drones και πυραύλων κρουζ στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Οπως αναφέρει το CNN, οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έφτασαν στο Ισραήλ έπεσαν στην αεροπορική βάση Νεταβίμ στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι προκάλεσαν μόνο ελαφρές δομικές ζημιές. Η βάση λειτουργούσε και συνέχιζε τις επιχειρήσεις της μετά την επίθεση, με τα αεροπλάνα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη βάση, πρόσθεσε.
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία νωρίς το πρωί της Κυριακής έδειχναν μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 να επιστρέφουν στις βάσεις τους στο Ισραήλ μετά από επιτυχείς «αναχαιτίσεις» και «αποστολές εναέριας άμυνας».
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια