Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Η Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού: Το Ισραήλ σε ύψιστο συναγερμό - Ζυγίζει την απάντηση στο Ιράν

 


Επίθεση Ιράν: Το Ισραήλ σηματοδοτεί ότι δεν θα δράσει άμεσα μόνο του, ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αντεπίθεση κατά της Τεχεράνη

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός του, διαμηνύοντας το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα δράσει άμεσα μόνο του, αλλά επιμένοντας ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή και ότι η ηγεσία έχει εγκρίνει τόσο "επιθετική όσο και αμυντική δράση".

Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι εξετάζουν μακροπρόθεσμα την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Αλλά ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν είχε δηλώσει επίσημη απόφαση μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιρανική ομοβροντία, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους, θα μπορούσε να είναι καταστροφικά αν δεν είχαν αναχαιτιστεί και θα καθιστούσε έναν περιφερειακό πόλεμο πολύ πιο πιθανό.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν μια ευκαιρία για μια νέα "στρατηγική συμμαχία" κατά του Ιράν.

Ωστόσο, ο Daniel Hagari, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε αργότερα μέσα στην ημέρα ότι το Ισραήλ διατηρεί τις επιλογές του ανοιχτές. "Τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση", δήλωσε ο Hagari.

Ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να πείσουν τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο ότι η επιτυχία της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων, να εμποδίσει την επίθεση αποτελούσε από μόνη της μια νίκη, αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και των συμμάχων του, και ότι μια αντεπίθεση κατά του Ιράν θα ήταν στρατηγικά απερίσκεπτη.

«Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά αποφυγή πάση θυσία ενός πολέμου με το Ιράν. Αυτό είναι το δίλημμα που τίθεται στον Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προσφέροντας την συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα λόγια πράξη.

Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν που φέρουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν επικίνδυνη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Γάζα. Και αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο που η Ουάσινγκτον φοβάται τους τελευταίους μήνες.

Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ; Η Ουάσινγκτον επιδιώκει τον κατευνασμό της κατάστασης.

«Ο πρόεδρος υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε, αλλά θεωρεί ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν», αν και η επίθεση αυτή είχε ως στόχο «την καταστροφή και τον θάνατο».

Ο Τζο Μπάιντεν, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, διαβίβασε απευθείας το μήνυμά του κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου.

«Ολα αυτά τον βάζουν σε δύσκολη θέση», λέει ο Colin Clarke, διευθυντής έρευνας του Soufan Group. «Είναι καχύποπτος με τα κίνητρα του Νετανιάχου, ο οποίος προσπαθεί να διευρύνει την σύρραξη σε ολόκληρη την περιοχή για να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο που έχει άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο στην Γάζα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί «να συγκαλύψει τις απολύτως πραγματικές διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν» για την πολιορκημένη από το Ισραήλ και απειλούμενη με λιμό Γάζα.

Ο James Ryan, διευθυντής του Middle East Research and Information Project, περιμένει ότι «ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να περιορίσει το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου έχει ήδη δείξει ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει όλα τα όρια που θέλει να βάλει ο Μπάιντεν». «Ολο αυτό είναι δυστυχώς πολύ κυνικό», λέει.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση και βάλλεται από τα αριστερά για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα και από τα δεξιά για την υποτιθέμενη «αδυναμία» του.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν παρακινήσει τους Ισραηλινούς να μην απαντήσουν καθόλου, τότε θα είναι ντροπιαστικό για τις ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο CNN ο Τζον Μπόλτον, κάποτε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει στην παρούσα συγκυρία «μία ευκαιρία για το Ισραήλ να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Στον ΟΗΕ, το Ισραήλ απαιτεί «όλες τις πιθανές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Γκουτέρες: «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο»

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Το Ισραήλ είναι ορκισμένος εχθρός από την ισλαμική επανάσταση του 1979 της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που δεν κρύβει πως θέλει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Ως τώρα ωστόσο η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί ποτέ απευθείας στο Ισραήλ και οι δυο χώρες αναμετρώνταν μέσω τρίτων, ενδιάμεσων, όπως για παράδειγμα η λιβανική Χεζμπολά.

Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.

Ο βομβαρδισμός έγινε έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο πόλεμος αυτός ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο των εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξίωσε το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», τόνισε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».


Η αντιπρόταση της Χαμάς στο Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς υπέβαλε στους μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ αντιπρόταση για τη σύναψη συμφωνίας προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθούν ελεύθεροι ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε χθες Κυριακή στην ψηφιακή της έκδοση η Haaretz.

Προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων έπειτα από κατάπαυση του πυρός διάρκειας 42 ημερών, κατά την ισραηλινή εφημερίδα, που επικαλέστηκε παλαιστινιακές και αραβικές πηγές της.

Η Χαμάς φέρεται να απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ που προέβλεπε την απελευθέρωση 40 ομήρων και σε αντάλλαγμα 900 παλαιστινίων κρατουμένων κατά τη διάρκεια ανακωχής έξι εβδομάδων.

Σύμφωνα με τη Χααρέτς, η Χαμάς αντιπροτείνει ο ισραηλινός στρατός να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε πρώτη φάση για έξι εβδομάδες και να αποσυρθεί από αστικά κέντρα. Ακόμη, θέλει να δει επιστροφή των εκτοπισμένων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Την περίοδο αυτή, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα αναζητήσει τους ομήρους και θα επαληθεύσει την κατάστασή τους.

Στη δεύτερη φάση, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και μόνο τότε θα αρχίσει η ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους. Για κάθε ισραηλινό άμαχο, θα πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι 30 παλαιστίνιοι κρατούμενοι και για κάθε μέλος του στρατού 50, ανάμεσά τους κάπου 30 που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, κατά την πρόταση.

Οι όμηροι που είναι νεκροί —άμαχοι και στρατιωτικοί— θα παραδοθούν στις ισραηλινές αρχές στην τρίτη και τελευταία φάση, αφού αρθεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας κι αρχίσει η ανοικοδόμηση, πάντα κατά την αντιπρόταση της Χαμάς.

Οι ισραηλινές αρχές λογαριάζουν πως στον παλαιστινιακό θύλακο κρατούνται ζωντανοί λίγοι λιγότεροι από εκατό όμηροι, ενώ άλλοι τουλάχιστον 34 είναι νεκροί.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται ασφυκτική πίεση από μέλη της κυβέρνησής του που ανήκουν στην άκρα δεξιά να μην κάνει υπερβολικές, κατ’ αυτούς, παραχωρήσεις στη Χαμάς και να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις να ακυρωθεί η επιχείρηση αυτή. Η ισραηλινή κυβέρνηση εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο αφού τερματιστεί ενδεχόμενη εκεχειρία για να «αφανίσει» τη Χαμάς, κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Ισραήλ: Ξανανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν ξανά σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα σχολεία, που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Σάββατο, εξαιτίας των απειλών του Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία προχώρησε τη νύχτα του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής σε ευρείας κλίμακας επίθεση εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ωστόσο ότι την «απέκρουσε» με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων συμμαχικών κρατών.

Μετά την αποτίμηση της κατάστασης, «αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα» από σήμερα, εξαιρουμένων ωστόσο περιοχών που γειτονεύουν με τον Λίβανο και κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εξακολουθούν να ισχύουν «περιορισμοί», συνόψισε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο το κλείσιμο για δύο ημέρες σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, την ακύρωση σχολικών εκδρομών, καθώς και περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad