Επιστήμονες του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Roorkee ανακάλυψαν απολιθωμένα λείψανα ενός τεράστιου είδους φιδιού, του Vasuki indicus, το οποίο περιπλανιόταν στις ζούγκλες της δυτικής Ινδίας πριν από περίπου 47 εκατομμύρια χρόνια!
Συγκεκριμένα, διάφοροι σπόνδυλοι του πλάσματος βρέθηκαν στον σχηματισμό Naredi του Γκουτζαράτ και η ανάλυσή τους δείχνει ότι το φίδι μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει σε μήκος έως και τα 15 μέτρα, συναγωνιζόμενο το μέγεθος του προϊστορικού Titanoboa. Αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σε αυτές τις μετρήσεις, το κολοσσιαίο αυτό πλάσμα επισκιάζει κάθε ζωντανό φίδι σήμερα, αφού το μακρύτερο σημερινό είδος αγγίζει τα μόλις 7,67 μέτρα.
Το περιβάλλον του Vasuki indicus ήταν πιθανότατα μια υφάλμυρη λίμνη ή λιμνοθάλασσα στην πρώιμη Ηώκαινο εποχή. Οι ερευνητές, δηλαδή ο γεωγράφος Debajit Datta και ο παλαιοντολόγος Sunil Bajpai, μελέτησαν 27 απολιθώματα σπονδύλων που υποδηλώνουν ότι το φίδι πέρα από τεράστιο μήκος, είχε και ένα αρκετά παχύ, κυλινδρικό σώμα, το οποίο ήταν ιδανικό για ενέδρες στη λεία του παρά για αναρρίχηση ή εκτεταμένη κολύμβηση. Το εύρημα αυτό διαμορφώνει την εικόνα ενός αργοκίνητου γίγαντα, που μοιάζει με τις συμπεριφορές των σημερινών ανακόντα.
Αυτό το προϊστορικό φίδι πιστεύεται ότι ανήκει στην εξαφανισμένη πλέον οικογένεια Madtsoiidae, μια ομάδα που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία πριν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και την Αφρική. Μάλιστα, η ανακάλυψη θεωρητικά μπορεί να προσφέρει στοιχεία και για το κλίμα της τότε εποχής. Οι θερμότερες συνθήκες που υπολογίζονται γύρω στους 28°C (82°F) πιθανώς διευκόλυναν υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς σε αυτούς τους ψυχρόαιμους γίγαντες. Έτσι, τα ευρήματα επεκτείνονται πέρα από την παλαιοντολογία και στις μελέτες του αρχαίου κλίματος, προσθέτοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στις γνώσεις μας για τους παλαιότερους κατοίκους της Γης και το περιβάλλον τους.
Η έρευνα αναρτήθηκε στις 18 Απρίλιου στο Scientific Reports, με τίτλο ‘Largest known madtsoiid snake from warm Eocene period of India suggests intercontinental Gondwana dispersal’. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια