Είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που τοποθετεί τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα
Όπως αναμενόταν ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο πρώτος που είχε «δώσει» την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Επόμενος σταθμός η Παρασκευή 15 Μαρτίου οπότε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο μόνος που «τοποθετεί» την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θα «βαθμολογήσει» την ελληνική οικονομία.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμα όμως κι αν ο οίκος δεν «φέρει»την επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο «ραντεβού» είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο οίκος Moody’s σε έκθεση του για τις ελληνικές τράπεζες είχε επισημάνει ότι η διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών spreads θα στηρίξει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών καθώς και την πιστωτική τους δύναμη. Για φέτος εκτιμά ότι οι επιδόσεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι πολύ ισχυρές, με στήριξη και από τη σημαντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τόσο η DBRS στην τελευταία της αξιολόγηση όσο κι άλλοι οίκοι θέτουν ως προϋποθέσεις για νέα αναβάθμιση: α) η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και β) να τηρηθεί δημοσιονομική πειθαρχία και ισορροπία.
Τα βλέμματα στα τέλη της εβδομάδας συγκέντρωσε η πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ονομαστικό ΑΕΠ πέρυσι ήταν χαμηλότερο κατά 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ανήλθε στα 220,3 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό του 2024 για 222,76 δισ. ευρώ. Έστω κι αν αποτελεί μία προσωρινή εκτίμηση, σε συνδυασμό με τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ μικραίνουν τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού για έκτακτες παροχές όπως για π.χ. το Πάσχα.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2023 σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει σκέψη για αναθεώρηση των στοιχείων κλείνοντας ουσιαστικά την «πόρτα» για κάποιας μορφή στήριξης το Πάσχα. «Δώσαμε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Για τον ορατό ορίζοντα δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο. Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εσόδων και δαπανών» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Χατζηδάκης.
Αυτό που προτάσσει το οικονομικό επιτελείο είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα, κρατώντας παράλληλα ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ ώστε οι «μηχανές» της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζουν, να παραμένουν αναμμένες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το 2023 είναι προσωρινά και θα αναθεωρηθούν τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει κι άλλες εκπλήξεις. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο έτος η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 2% έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό του 2024 για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% ή σε πραγματικούς αριθμούς, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ από 222,7 δισ. που ήταν η πρόβλεψη. Τα λιγότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ μπορεί να αφορούν το 2023 όμως «αλλάζουν» την αφετηρία του 2024.
Προς το παρόν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι θα διατηρήσει τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% για το 2024 φέτος, «κόντρα» στις προβλέψεις Κομισιόν, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και οίκων αξιολόγησης που κάνουν λόγο για ποσοστό αύξησης λίγο πάνω από το 2%. Μένει να φανεί όταν το οικονομικό επιτελείο προχωρήσει στην κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου στο οποίο θα ενσωματωθούν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2025-2028.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια