Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

 Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Τουρίστες πετάνε κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι (με το δεξί χέρι, πάνω από τον αριστερό ώμο, σύμφωνα με το έθιμο) τον Ιούνιο του 2021 στη Ρώμη

AP Photo/Gregorio Borg


Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όσοι επισκέπτονται τη Ρώμη συρρέουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι για να κάνουν μια ευχή, ρίχνοντας κέρματα – με το δεξί χέρι, πάνω από τον αριστερό ώμο – στο νερό του σιντριβανιού.

Τα κέρματα αυτά, που μεταφέρουν ευχές για αγάπη, καλή υγεία ή επιστροφή στην Αιώνια Πόλη, δίνουν σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που οι τουρίστες δεν θα συναντήσουν ποτέ.

Τα κέρματα συσσωρεύονται για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια αφαιρούνται και μεταφέρονται στο ρωμαϊκό τμήμα της παγκόσμιας καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, η οποία τα χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας τροφίμων, μιας κοινωνικής κουζίνας άλλων προγραμμάτων πρόνοιας.

Το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το σιντριβάνι και αναμένει να έχει συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα το 2023. Η Ρώμη είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου με 21 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Πώς συλλέγονται τα κέρματα

Η εξαγωγή των κερμάτων είναι από μόνη της ένα θέαμα και περιλαμβάνει εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και Νερού (ACEA) που ισορροπούν στην άκρη του τεράστιου μπαρόκ σιντριβανιού, χρησιμοποιώντας μακριές σκούπες και σωλήνες αναρρόφησης.

Δύο φορές την εβδομάδα, έως και τέσσερις εργαζόμενοι συλλέγουν τα νομίσματα, δηλώνει στο Reuters ο Francesco Prisco, διευθυντής της ACEA. Το σιντριβάνι αδειάζει για καθαρισμό δύο φορές τον μήνα. «Οι εργασίες συλλογής και καθαρισμού πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του σιντριβανιού», λέει.

(FILE) ITALY TOURISM TREVI FOUNTAIN COINS

Υπάλληλοι της ACEA ενώ συλλέγουν κέρματα από τη Φοντάνα ντι Τρέβι

EPA / Roberta Marrollo

Αφού με τις μακριές σκούπες τα κέρματα συγκεντρωθούν σε μια μακρόστενη γραμμή, αναρροφώνται και μεταφέρονται στο γραφείο της Caritas, όπου ο υπάλληλος Fabrizio Marchioni τα απλώνει σε ένα τεράστιο τραπέζι για στέγνωμα με σεσουάρ μαλλιών και στεγνωτήρες μαχαιροπήρουνων.

Στη συνέχεια τα κέρματα διαχωρίζονται, ταξινομούνται και καταμετρώνται. Άλλωστε από το σιντριβάνι δεν ψαρεύονται μόνο κέρματα. Στην Caritas έχουν φτάσει επίσης κοσμήματα, οδοντοστοιχίες, θρησκευτικά μενταγιόν, ακόμη και… ομφάλιοι λώροι.

Το σούπερ μάρκετ της Caritas, γνωστό ως Emporium, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης και διαθέτει τρόφιμα σε άπορους κατοίκους.

Πρόστιμα για είσοδο στο σιντριβάνι και κλοπή

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που ολοκληρώθηκε το 1762, καλύπτει τη μία πλευρά του Παλάτσο Πόλι στο κέντρο της Ρώμης, με τα αγάλματα Τρίτωνων και αλόγων να σέρνουν το άρμα του θεού Ωκεανού, εξημερώνοντας τα ύδατα.

Είναι το σημείο όπου ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι έστησε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κινηματογράφου στην ταινία «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita), με την Ανίτα Έκμπεργκ να μπαίνει μέσα στο σιντριβάνι μετά τα μεσάνυχτα και να καλεί τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να την ακολουθήσει

Βέβαια, το να βουτήξει κανείς στα νερά του σήμερα απαγορεύεται αυστηρά και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν το κάνουν. Όπως επίσης απαγορεύεται και η κλοπή των νομισμάτων, που κάποιοι έχουν επιχειρήσει ακόμη και με μαγνήτες στερεωμένους σε κοντάρια.

Πηγή: cnn.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad