Η τρίμηνη αναμονή όμως δεν είναι δωρεάν
«Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φραγκφούρτη οσφραίνονται νίκη επί του πληθωρισμού», γράφουν οι Financial Times. Και η μείωση των επιτοκίων είναι πλέον ώριμη. «Θα μάθουμε περισσότερα τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα τον Ιούνιο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ προτιμά να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, επειδή τα νέα δεδομένα δεν θα είναι έτοιμα στη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου. Η τρίμηνη αναμονή όμως δεν είναι δωρεάν. Μπορεί να είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει μια επεκτατική στροφή. Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη την οικονομία μπορεί να χρειαστεί έως και έξι μήνες.
Συνεπώς, η τόνωση της ζήτησης και της παραγωγής δεν θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Οι προβλέψεις και η ανησυχία για τα υφεσιακά στοιχεία που προέρχονται από τη Γερμανία εγείρουν φόβους για άλλη μια χαμένη χρονιά για την Ευρωζώνη.
Το ακριβό χρήμα έχει παγώσει τις πιστώσεις και τις επενδύσεις, τις αγορές κατοικιών και την ιδιωτική κατανάλωση. Χωρίς υπερβολή, διακυβεύεται όχι μόνο η οικονομική ασφυξία της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα, αλλά και η κατάρρευσή της, μακροπρόθεσμα. Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στους 27.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 6 Ιουνίου για να μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκια. Η απόφαση δεν θα επηρεάσει την ψηφοφορία, αλλά θα έχει κάποια επίδραση στους αναποφάσιστους. Και σε λίγους μήνες μπορεί να δούμε και τον Τραμπ να κερδίζει τις εκλογές στην Αμερική. Η Ευρώπη, στα μάτια του Τραμπ, είναι μια «συνέλευση εμπόρων» που δεν σκοπεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία τους. Εξ ου και η περιφρόνηση του μεγιστάνα για την πολιτική των Βρυξελλών.
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν η βάρβαρη στάση που σκοπεύει να υιοθετήσει ο Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις. Δηλαδή να επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Είναι η λογική του Αττίλα που εφαρμόζεται στην οικονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ότι οι πιο αδύναμοι πρέπει να πληρώνουν προστασία στον ισχυρότερο. Ακόμη και με καθαρά μαφιόζικο στιλ, αν χρειαστεί…
Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια