Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Airbnb: Eπιτέλους κάτι uπέρ των Ελλήνων

 


Tέλος το Airbnb για όσους αγοράζουν ακίνητο με Golden Visa, μπαίνει πλαφόν στα τετραγωνικά

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για την Golden Visa αλλά και για το πώς θα ελαφρύνει η Αθήνα από τα υπερβολικά ακίνητα που είναι εισηγμένα στην πλατφόρμα Airbnb.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «Μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις, για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες, στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους».

Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο για την απόκτηση ακινήτου με το πρόγραμμα της Golden Visa, ο υπουργός με την παραδοχή πως έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός αναμενόμενο λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, σημείωσε πως την συγκεκριμένα αγορά την επηρεάζει περισσότερο το Airbnb.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δις ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

«Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις.

Αναφέρθηκε στα προγράμματα ακινήτων που τρέχουν λέγοντας «Υπενθυμίζω το πρόγραμμα με την ονομασία Σπίτι Μου, το οποίο μεταξύ των άλλων, είχε και τα φτηνά στεγαστικά δάνεια, τα οποία διατέθηκαν αμέσως με επιτόκιο 1% περίπου και έχουν εγκριθεί ήδη 10.000 δάνεια, έχουν εκταμιευθεί 5.000 δάνεια κτλ. Άλλες πρωτοβουλίες, Εξοικονομώ για νέους, Εξοικονομώ-Νοικιάζω για να διατεθούν τα σπίτια κλπ.».

Πρόσθεσε πως θα τηρηθεί η υπόσχεση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα ληφθεί η απόφαση για το ποσοστό της νέας αύξησης.

«Στις 27 Μαρτίου έχουμε συνεδρίαση. Ήταν 650 ο κατώτατος μισθός το 2019, έχει πάει 780. Η αύξηση είναι 20%. Είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν για όλη αυτή την περίοδο 14%. Άρα υπάρχει ένα κέρδος για τους εργαζόμενους και η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8. Μπορώ να σας πω μέχρι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.Όσο αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας. «Το δήλωσε και ο πρωθυπουργός, σας το λέω κι εγώ και το λέω βλέποντας τι γίνεται συνολικότερα με την πορεία του πληθωρισμού και τι γίνεται και στην Ευρώπη» σημείωσε.

«Φτάσαμε κάποια στιγμή και εμείς και οι υπόλοιποι στην Ευρώπη να έχουμε αρκετά υψηλό πληθωρισμό, φτάσαμε και εμείς στην Ελλάδα να έχουμε γύρω στο 9% το 2022. Έπεσε αυτός ο πληθωρισμός γύρω στο 3% το 2023, μην τα ξεχνάμε αυτά και τώρα σε όλη την Ευρώπη και εδώ θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, αυτό προβλέπει η Moody’s» επισήμανε ο υπουργός.

Για το θέμα της ακρίβειας ανέφερε «Υπάρχουν ορισμένα προφανώς, δομικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες από τη δική μας πλευρά και γι’ αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης κατ’ επανάληψιν έχει έρθει και έχει πάρει πρωτοβουλίες. Δεν αναφέρομαι μόνο στο Καλάθι του Νοικοκυριού, που ήταν μια πρωτοβουλία παλαιότερη που συνεχίζεται και τώρα. Είναι η πρωτοβουλία υπενθυμίζω για τις ταμπέλες με τις μόνιμες μειώσεις των τιμών, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές και πρόσφατα ήταν η πρωτοβουλία για τις καθαρές, για τις νέτες τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης που οδήγησαν σε μειώσεις τιμών στα απορρυπαντικά και σε μια σειρά από άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διακινούνται μέσω μεγάλων εταιρειών. Εδώ είναι αναντίρρητο ότι είχαμε μειώσεις από 10, 12, 15,18% και αυτό είναι διατηρήσιμο. Και τώρα έχουν αναληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για τα νωπά προϊόντα, τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad