O μεταπτυχιακός φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Γιάννης Διλμπέρης μας καταθέτει την εμπειρία του από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κίνα
Πώς σας φάνηκε η εμπειρία του προγράμματος τόσο στην Ελλάδα όσο και κατά την επίσκεψή σας στην Κίνα;
Το πρόγραμμα «Seeds for the future» της Huawei ήταν συνολικά μια πολυδιάστατη εκπαιδευτική εμπειρία συνδυάζοντας την ανάλυση προηγμένων τεχνολογιών με την παρουσίαση της πλούσιας κουλτούρας και ιστορίας της Κίνας. Η συμμετοχή μου σε πρακτικές ασκήσεις και σεμινάρια του προγράμματος ενίσχυσε την κατανόησή μου σχετικά με τις καινοτομίες και με βοήθησε να εφαρμόσω αυτές τις νέες γνώσεις με πρακτικό τρόπο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς νέους ταλαντούχους φοιτητές από πολλές χώρες αλλά και έμπειρους επαγγελματίες του χώρου των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι μου μετέφεραν νέες γνώσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες μάθησηςκαι στιγμές γέλιου, σε ένα ευρύτερο κλίμα πολιτιστικής ανταλλαγής.
Ποια σημεία σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και για ποιους λόγους;
Η ποικιλία των προηγμένων τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών και των επισκέψεων στα εκθεσιακά κέντρα της Huawei με εντυπωσίασε ως προς την ευρηματικότητα και τις δυνατότητες εφαρμογής τους σε διάφορους τομείς. Τεχνολογίες όπως το 5.5G, η τεχνητή νοημοσύνη, και το cloud computing παρουσιάζουν προοπτικές που ανοίγουν νέους ορίζοντες. Επιπλέον, η πολυπολιτισμική ανταλλαγή απόψεων και η διαμόρφωση φιλίας με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα με εμένα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα όλου του προγράμματος .
Πώς εκτιμάτε ότι η εν λόγω εμπειρία (μαθήματα, νέες τεχνολογίες, exhibition tour στην Huawei) θα σας βοηθήσει στην πράξη σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;
Στο πλαίσιο του προγράμματος κληθήκαμε να ανακαλύψουμε τις προοπτικές εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν μελλοντικά αλλά και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Αρχικά, μας έγινε κατανοητό ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο θα μεταβάλλονται και οι επαγγελματικές ανάγκες στον χώρο της τεχνολογίας. Είναι γεγονός ότι πολλές θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν στο μέλλον δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή, και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις που θα προκύψουν.
Επίσης, πιστεύω ότι η τριβή με τις συγκεκριμένες προκλήσεις της τεχνολογίας διεύρυναν τους ορίζοντες μου και με ανάγκασαν να αναθεωρήσω τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω και ανακαλύπτω την τεχνολογία. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αποτέλεσε τροφή για σκέψη για το γενικότερο αντίκτυπο της τεχνολογίας στον κόσμο γύρω μας.
Ποια η άποψη σας για την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως την βιώσατε εκ του πλησίον;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας βασίζεται σε δύο πυλώνες, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τεχνολογίας και την εξασφάλιση της βιωσιμότηταςστην κοινωνία και το περιβάλλον. Όπως είναι φυσικό, η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα. Μέσω του προγράμματος «Seeds for the future» της Huawei κατανόησα τους ραγδαίους ρυθμούς εξέλιξης της και τις πολυπληθείς προκλήσεις που προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Οι επισκέψεις στις κεντρικές εκθέσεις της Huawei και τα σεμινάρια που παρακολουθήσαμε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικά, μου προσέφεραν νέες γνώσεις σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής και αντιλήφθηκα τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από αυτές.
Στην διάρκεια της επίσκεψής σας εντοπίσατε διαφορές στη κουλτούρα με την οποία προσεγγίζεται η τεχνολογία;
Είναι γεγονός ότι η συναναστροφή μου με τον κόσμο της Κίνας είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρήσω πολλά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας ως προς την τεχνολογία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κίνας είναι εξαιρετικά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τις έχουν αποδεχθεί, γεγονός το οποίο έχει πολύ θετικό αντίκτυπο προς την κοινωνία τους. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική συντηρητική νοοτροπία, με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της, δημιουργεί συχνά εμπόδια στην απορρόφηση των τεχνολογικών καινοτομιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών είναι τα ηλεκτρικά οχήματα. Στην Κίνα αποτελεί κανονικότητα, και πολλές φορές υποχρέωση, να γίνεται χρήση ηλεκτρικού οχήματος έναντι βενζινοκίνητου, γεγονός το οποίο φυσικά θα καθυστερήσει πολύ να εφαρμοστεί στην χώρα μας.
Ποια στοιχεία θεωρείτε πως ενδεχομένως θα έβρισκαν εφαρμογή και στην Ελλάδα;
Η σημαντική τεχνολογική πρόοδος της Κίνας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, και μάλιστα με σημαντική συνεισφορά. Αρχικά, θα μπορούσε να γίνει χρήση των κινέζικων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, την προώθηση της ψηφιακής υγείας και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Επιπρόσθετα, η Κίνα διαθέτει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει την χώρα μας στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες. Ακόμη, η Κίνα είναι ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη και υλοποίηση δικτύων 5G. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για βελτίωση της ταχύτητας και της αξιοπιστίας του διαδικτύου και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών. Τέλος, οι πράσινες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην Ασιατική χώρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Πώς θα περιγράφατε με μια φράση την όλη σας εμπειρία και γιατί κάποιος θα ήταν χρήσιμο να την βιώσει;
Τη συνολική εμπειρία μου στο πρόγραμμα θα την χαρακτήριζα ως ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, η οποία περιέχει προκλήσεις και απαιτήσεις που σε παροτρύνουν να αποκτήσεις νέες δεξιότητες αλλά και εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη.
Πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο να την βιώσει κάποιος καθώς οι γνώσεις και οι εμπειρίες που θα αποκτήσει είναι σημαντικές για την επαγγελματική του πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα οι διασυνδέσεις οι οποίες θα δημιουργήσει μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ζωή του.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια