Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Γιορτή των Γραμμάτων όπως στον Πόντο, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά»

 



Αδιαμφισβήτητα ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής είναι η φροντίδα που έδειξαν για τα Γράμματα· μάλιστα είχαν αποκτήσει το δικό τους… «υπουργείο Παιδείας» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως που είχε το συντονισμό όλων των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στον Πόντο και τη Μικρασία η Γιορτή Γραμμάτων που γινόταν με αφορμή τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών είχε ιδιαίτερη σημασία. Ήταν μια μέρα αφιερωμένη στην εκπαίδευση, με τους φορείς να ενισχύουν ηθικά και οικονομικά ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.

Το πρωί της Κυριακής η αίθουσα εκδηλώσεων «Φίλων Κτενίδης» του Σωματείου και Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» γέμισε κόσμο για μια Γιορτή Γραμμάτων όχι στον Πόντο αλλά στη Θεσσαλονίκη. «Είναι σε ανάμνηση της εκδήλωσης που γινόταν στον αλησμόνητο Πόντο. Έδιναν μεγάλη σημασία, όπως άξιζε και όπως αξίζει και σήμερα: στον παπά, στον δάσκαλο, στις παραδόσεις, στα ήθη και στα έθιμα» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad