Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Αύξηση προϋπολογισμών στο φάρμακο και νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

 

Εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών, διαπραγματεύσεις, έλεγχο συνταγογράφησης και αύξηση διείσδυσης γενοσήμων


Σημαντικές αλλαγές στο θέμα της δημόσια χρηματοδότησης στο φάρμακο, στον έλεγχο της συνταγογράφησης και κατ’ επέκταση στη μείωση του clawback ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του με αφορμή την ετήσια κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το μέτρο του clawback ξεκίνησε ως ένα όπλο άσκησης δημόσια φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Θεσμοθετήσαμε το όπλο αλλά ακυρώσαμε την ασφάλεια οπότε παρεξηγήθηκε από πολλούς φορείς στην αγορά η χρήση του». Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς επεσήμανε ότι το clawback θεσμοθετήθηκε αναγκαστικά καθώς ο νόμος για το πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά έτος προσβλήθηκε στο ΣτΕ και «κατέπεσε» και κανένας στην αγορά δεν σκέφτηκε ότι το μέτρο αυτό έπρεπε να υπάρχει.

Στη συνέχεια όπως είπε, επειδή είχε και ο ίδιος τύψεις συνειδήσεως καθώς ήταν ένας εκ των δημιουργών του clawback, σκέφτηκε το αναπτυξιακό clawback για να δώσει μια βοήθεια στην αγορά καθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές είχαν εκτοξευθεί. Ωστόσο, το μέτρο του αναπτυξιακού clawback δεν βοηθά τις μη παραγωγικές εταιρείες στη χώρα μας τόσο πολύ και έτσι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τα αμέσως επόμενα έτη. Σημείωσε όμως ότι τα μέτρα που έχουν αρχίσει να λαμβάνονται δεν θα αποδώσουν άμεσα.

Τα νούμερα του 2023 είναι πάρα πολύ άσχημα, επεσήμανε ο υπουργός, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επίσημα. Για το λόγο αυτό θα άνακοινωθεί και μια σοβαρή αύξηση προϋπολογισμού στο φάρμακο για το τρέχον έτος και συγχρόνως θα αλλαχθούν μια σειρά από μέτρα που δεν επέδωσαν. Για παράδειγμα θα μπει «φρένο» στις παραγγελίες των νοσοκομείων με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών. «Μέχρι σήμερα μπορούσε ο κάθε διοικητής να δίνει παραγγελίες για φάρμακα χωρίς να τον νοιάζει αν θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό του αφού ήξερε ότι το πλεόνασμα θα το πληρώσει η φαρμακευτική εταιρεία» είπε.

Για παράδειγμα το 2014 με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία είχαμε δαπάνη στα 600 εκατ. ευρώ και σήμερα φτάσαμε στο 1 δισ.400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα αυξηθεί η διείσδυση γενοσήμων στην αγορά πάνω από το 40% όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη (αυτή τη στιγμή φτάνουμε το 30%) και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι, γιατροί, φαρμακοβιομηχανία, φαρμακοποιοί.

Ενώ, τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί κατά 80 εκατ. ετησίως η δαπάνη για τα καινοτόμα φάρμακα αν θέλουμε να έχει ο Έλληνας ασθενής πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Η πολιτική σύμφωνα με τον υπουργό είναι η τέχνη του εφικτού και ο ίδιος όπως είπε δεν παίρνει μέτρα με το σκεπτικό ότι μπορεί να χάσει ψήφους. Γι’ αυτό δεσμεύεται να ξαναρρυθμίσει το όλο σύστημα το οποίο είχε απορρυθμιστεί καθώς το μέτρο του clawback δεν μπορεί να καταργηθεί.

Ως εκ τούτου πρέπει να μπει ένα τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, να σφραγίζονται οι συνταγές μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων να γίνονται συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και εφαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών για να μπορούμε να έχουμε ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον.

Όσον αφορά τον ΙΦΕΤ ανακοίνωσε ότι για το μήνα Ιανουάριο 2024 είχε ήδη μείωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό που ζητά από τους φορείς της αγοράς είναι καλόπιστη συνεννόηση και ευελπιστεί όπως είπε κλείνοντας ότι θα έχουμε σημαντική πρόοδο μέχρι το επόμενο έτος

Πηγή: naftemporiki.gr


Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad