Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Έρχεται το Αμερικανικό γεωτρύπανο για έρευνες, νότια της Κρήτης

 Έρχεται το Αμερικανικό γεωτρύπανο για έρευνες, νότια της Κρήτης

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά και την απόφαση της Λευκωσίας να ενταχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector»

Η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του πήγε εξαιρετικά καλά, όπως αναμενόταν άλλωστε, με τα θέματα που κυριάρχησαν, όπως έλεγαν διπλωματικές πήγες να αφορούν κατά 75% σε περιφερειακά θέματα, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και κατά 25% στις διμερείς σχέσεις. Η ελληνική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε αυτές τις ημέρες στην Ουάσινιγκτον συζήτησε και ένα άλλο θέμα, αυτό της ενεργειακής διπλωματίας.

Έτσι λοιπόν, ο Αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil σε συνεργασία με την Energean έχουν ολοκληρώσει τα συμπεράσματά τους για τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν στα πέντε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Το πρώτο γεωτρύπανο της κοινοπραξίας αναμένεται να φτάσει μέσα στο 2025, σε λιγότερο από ένα χρόνο δηλαδή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετά από 20 χρόνια ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προτίθενται να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, του κράτους Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες). Ενόψει των περιφερειακών εξελίξεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας του σχήματος 3+1 και η σύνδεσή του με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι Αμερικανοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά και την απόφαση της Λευκωσίας να ενταχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector».

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη:

«Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους, αντίστοιχα. Υπογράμμισαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Προσβλέπουν δε στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35 και, στο πλαίσιο της EDA περί πλεονάζοντος υλικού, αεροσκάφη C-130H και μαχητικά πλοία τύπου LCS. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν για πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία και τη συνεργασία μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που συνεργάζονται σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνδυασμένων πολυμερών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικής σημασίας κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης, ενέργειας και αλυσίδας εφοδιασμού».

Πηγή: Newsbomb.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad