Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Χρηματιστήριο: Τα… αναχώματα «οριοθετούν» τις σημερινές ρευστοποιήσεις

 

Με ευκολία απορροφά τους κραδασμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις των πωλητών να εξελίσσονται σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα, μην θέτοντας σε κίνδυνο τα κεκτημένα των 1.400 μονάδων.

Έτσι, παρά τη σημερινή (εύλογη) οπισθοχώρηση, τα επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, στο πλαίσιο του καθιερωμένου rotation, συντηρούν τη συνολική φετινή μεταβολή του Γενικού Δείκτη στηνπεριοχή του +10%.

Η προσοχή των επενδυτών, στο μεταξύ, στρέφεται στις «πλούσιες» εταιρικές εξελίξεις, καθώς σήμερα ξεκίνησε η ομολογιακή έκδοση της Intralot, ενώ αύριο το πρωί (22/1) ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,44%και διαμορφώνεται στις 1.418,15 μονάδες, χάνοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.424,35 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.416,77 έως 1.423,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank αναδιπλώνεται κατά σχεδόν 1,5%, έχοντας περάσει δύο πακέτα αξίας 26 εκατ. ευρώ. Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζουν και οι Εθνική – Πειραιώς – Alpha. Στο υπόλοιπο ταμπλό, Mytilineos και ΟΤΕ χάνουν τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει ανοδικά προς τα 16,3 ευρώ.

Πιέσεις στις τράπεζες, πακέτα στην Eurobank

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς αυτήν την στιγμή υποχωρεί στο -1,17% και τις 1.227 μονάδες, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας.

Η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει στο -1,45% και το 1,7025 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -1,02% και τα 7,156 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,41% και το 1,89 ευρώ (πέρασαν δύο πακέτα αξίας 26 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,90 ευρώ), ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,75% και τα 3,95 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,55% και 3.445 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναδιπλώνεται στο -2% και τα 2,2 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΤΕ, Mytilineos και Sarantis να χάνουν τουλάχιστον 1%. Μικρές απώλειες έως 0,9% παρουσιάζουν και οι Cenergy – ΔΕΗ. Αντίθετα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ – Τέρνα Ενεργειακή – Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύονται κατά έως 0,8%. H Coca – Cola, δε, υπερβαίνει τα 29 ευρώ χάρη στο +0,52%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.422 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει θετικά στο +2,9% και τα 4,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Κρι – Κρι αυξάνεται κατά 3,1% και αναρριχάται στα ιστορικά υψηλά των 10,4 ευρώ. Η μετοχή της Intralot, δε, είναι σχεδόν σταθερή στο 1,19 ευρώ, με τζίρο 789.000 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συρρικνώνεται κατά 1,6%, με την Intracom να περιορίζεται κατά 2%, την Πλαστικά Θράκης κατά 1,8% και την Epsilonκατά 1,6%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.

Απορροφά τους κραδασμούς

Με το rotation της αγοράς να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να απορροφά τους κραδασμούς, αποφεύγοντας τη μεγάλη… διόρθωση και παραμένοντας στα υψηλά 13 ετών.

Η συνολική μεταβολή από τις αρχές του 2024 κυμαίνεται στο +10%, ενώ τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου -όταν και ξεκίνησε το εν εξελίξει ράλι- υπερβαίνουν το +27%.

Πάντως, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή η αγοραστική κόπωση και η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων θα «αναγκάσουν» την αγορά να «γυρίσει» πτωτικά, «χωνεύοντας» τη μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα γίνει αυτό; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ιδίως ενόσω τα ξένα χρηματιστήριαπαραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Η προσοχή στα εταιρικά

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στην Intralot, η οποία προχωρά στην έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,40%. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το απόγευμα της Παρασκευής.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς εστιάζει και στα σενάρια, τα οποία αφορούν το μέλλον της Τέρνα Ενεργειακή. Χθες, είδαμε τη μετοχή να κάνει ράλι σχεδόν 5%, εν μέσω διάφορων δημοσιευμάτων για την έκβαση των διαπραγματεύσεων πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τις ΟΤΕ και Titan, οι οποίες με ώθηση από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, συνεχίζουν την «αναρρίχηση» του Φεβρουαρίου, με τον ΟΤΕ να ξεπερνά τα 14 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και τον Titan να σκαρφαλώνει στο ιστορικό υψηλό των 25,8 ευρώ.

Νωρίς το πρωί, δε, η ΔΕΗ έσπευσε να απαντήσει σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Nova, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει τις προεργασίες για το επικείμενο placement, το οποίο αφορά το ποσοστό του δημοσίου (έως 27%). Η αποεπένδυση, εκτός απροόπτου, θα λάβει χώρα στις αρχές του Μαρτίου, με το ενδιαφέρον ήδη να είναι υψηλό εν μέσω των σεναρίων για το ύψος του αντιτίμου.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,09% και τις 491 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,81%, ενώ ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,39%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,85%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίουσημειώνει οριακή πτώση. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπηκαθορίζονται στο -0,64% και τα 81,8 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,73% και τα 76,4 δολάρια/ουγγιά. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,01% και τα 2.040 δολάρια/ουγγιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad