Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Τι θα γίνει εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα

 

Η σφαγή θα είναι αναπόφευκτη. Και μετά ο Νετανιάχου θα πρέπει να «αναμετρηθεί» με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινή γνώμη, προειδοποιούν ειδικοί


Πληθαίνουν οι ενδείξεις τα τελεταία 24ωρα ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, που είναι περικυκλωμένη, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου βρίσκονται 1 εκατομμύριο ή και περισσότεροι Παλαιστίνιοι. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί επικείμενη σφαφή και για άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή σε μία τέτοια περίπτωση, αφού οι απώλειες των αμάχων θα είναι τεράστιες. Δεν είναι ο μόνος ο οργανισμός που διαφωνεί.

Μία τέτοια κίνηση από το Ισραήλ θα ωθούσε στα άκρα τις σχέσεις του με την Αίγυπτο και θα δοκίμαζε την υπομονή των ΗΠΑ – ίσως και να ήταν η «σταγόνα» που θα ξεχείλιζε το ποτήρι, αφού ήδη οι εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν γίνει φανερές.

Ο Μπίμπι, όπως συνήθως αποκαλείται στο Ισραήλ ο Νετανιάχου, επιμένει: Χωρίς εισβολή στη Ράφα δεν μπορεί να υπάρξει «ολική νίκη», δεν μπορεί να αφανίσει τη Χαμάς από προσώπου γης. Ταυτόχρονα η Ουάσινγκτον πιέζει για κατάπαυση πυρός.

Η έμφαση του κ. Νετανιάχου στη Ράφα είναι εν μέρει μια προσπάθεια να τονώσει τη θέση του υποσχόμενος στους Ισραηλινούς ένα αποφασιστικό χτύπημα στον πόλεμο. Στις 12 Φεβρουαρίου αφού κομάντο διέσωσαν δύο ομήρους από τη συνοικία Al-Shabura στη Ράφα. Την ίδια ημέρα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή σκότωσαν 74 Παλαιστινίους. «Μόνο η συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση…θα επιφέρει την ανακούφιση όλων των ομήρων μας», είπε εκείνη την ημέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η εστίαση στη Ράφα δεν αφορά μόνο την αυτοσυντήρηση του κ. Νετανιάχου, ανάφερει ο Economist. Στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας υπάρχει μια αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνει εκεί, στο τελευταίο της προπύργιο, η Χαμάς, από την απόκτηση του ελέγχου των συνόρων με την Αίγυπτο, του κύριου καναλιού για το λαθρεμπόριο όπλων.

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από τη Χαν Γιουνίς και θεωρείται ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να επικοινωνήσει με τους άνδρες του.

Η Χαμάς προσπαθεί να αποκαταστήσει την παρουσία της στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, τοποθετώντας ένστολους αστυνομικούς στους δρόμους και πληρώνοντας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών πιστεύουν ότι οι ηγέτες της οργάνωσης φοβούνται πως χάνουν τη στήριξη και τον έλεγχο του πληθυσμού. Περισσότερα από 10.000 μέλη της Χαμάς πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι περίπου 18 από τα 24 τάγματα της Χαμάς έχουν «εξαρθρωθεί». Οι εναπομείναντες μαχητές βρίσκονται σε «αντάρτικο» και δεν είναι πλέον ικανοί να κυβερνήσουν αποτελεσματικά τη Γάζα. Η επίθεση στη Ράφα θα στρίμωχνε περαιτέρω τη Χαμάς, είναι το βασικό επιχείρημα.

Ωστόσο ο απολογισμός θα ήταν κάτι παραπάνω από ζοφερός. Οι στρατηγοί γνωρίζουν ότι μπορεί να μην υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των αμάχων. Στα προηγούμενα στάδια του πολέμου, το Ισραήλ προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις, να μετακινηθούν νότια, μακριά από την εμπόλεμη ζώνη. Ακόμη και έτσι σχεδόν 29.000 άνθρωποι έχουν πεάσει νεκροί από την έναρξη του πολέμου – μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη πεινούν. Υπάρχουν μαρτυρίες για παιδιά, που μένουν νηστικά για μέρες ή επιβιώνουν με ζωοτροφές. Τώρα θα πρέπει όσοι είχαν βρει στη Ράφα καταφύγιο, να μετακινηθούν και πάλι.

Η αντίδραση του Καΐρου

Η γειτονική Αίγυπτος θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει τη διάχυση του πολέμου στο έδαφός της. Αρνείται να επιτρέψει σε πολλούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη Γάζα και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι ένας πόλεμος στη συνοριακή περιοχή θα μπορούσε να έχει «τρομερές συνέπειες». Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απείλησαν να αναστείλουν μια συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε με το Ισραήλ το 1979, εάν οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι εισέλθουν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η προοπτική υψηλών απωλειών αμάχων έχει ανησυχήσει συνολικά τους συμμάχους του Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι «μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ασφάλεια και την υποστήριξη περισσότερων από 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που βρίσκονται εκεί καταφύγιο».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση. «Είναι αδύνατο να δεις πώς μπορείς να πολεμήσεις ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους [στη Ράφα]», είπε. «Δεν έχουν πουθενά να πάνε».

Το εάν το Ισραήλ θα προχωρήσει τώρα και θα επιτεθεί στη Ράφα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Το ένα είναι εάν ο κ. Νετανιάχου μπορεί να συγκεντρώσει εγχώρια δυναμική για ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο. Η επιχείρηση που διαφημίζει θα ήταν μεγάλη και θα περιλάμβανε ολόκληρες ταξιαρχίες που πιθανότατα θα παρέμεναν εκεί για εβδομάδες.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα υπό το φόβο ισραηλινής εισβολής – 

REUTERS/Mohammed

Οι IDF τηρούν στάση αναμονής, αλλά…

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συγκεντρώνουν στρατεύματα για έναν ελιγμό αυτής της κλίμακας. Αντίθετα, οι στρατηγοί αποσύρουν στρατεύματα από τη Γάζα και αποστράτευσαν πολλούς από τους 300.000 έφεδρους που κλήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Το οικονομικό κόστος της σύγκρουσης επίσης αυξάνεται δραματικά. Στις 9 Φεβρουαρίου, ο Moody’s,  υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ σε a1 σε a2, προειδοποιώντας πως ένας παρατεταμένος πόλεμος θα είχε σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και τους θεσμούς.

Η δημοτικότητα του κ. Νετανιάχου συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις, με τον αντίπαλό του στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, Μπένι Γκαντζ, να τον ξεπερνά τόσο σε προσωπικές αξιολογήσεις όσο και σε προθέσεις ψήφου. Εάν γίνονταν εκλογές τώρα, το κεντρώο κόμμα Εθνική Ενότητα του Γκαντζ θα λάμβανε περισσότερες από τις διπλάσιες ψήφους από το Λικούντ. Και αυτή η δύσκολη θέση δίνει στον Νετανιάχου ένα έξτρα κίνητρο να στοιχηματίσει στη λύτρωση κλιμακώνοντας τον πόλεμο με εισβολή στη Ράφα. Μετά τι; Θα πρέπει να «αναμετρηθεί» με τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινή γνώμη.

Πηγή: naftemporiki.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad