Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Β. Ιρλανδία: Ο νόμος περί αμνηστίας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με δικαστήριο του Μπέλφαστ

 

Ο αμφιλεγόμενος νόμος οδήγησε σε περισσότερες από 20 προσφυγές στη Βόρεια Ιρλανδία


Η χορήγηση από τη Μεγάλη Βρετανία αμνηστίας υπό όρους σε πρώην στρατιώτες και μαχητές, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), απεφάνθη το Ανώτερο Δικαστήριο του Μπέλφαστ, σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον δικαστή, Άντριαν Κόλτον, το τμήμα ενός νέου νόμου που εισήχθη πέρυσι για να χορηγήσει ασυλία από δίωξη σε όσους συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές στο πλαίσιο των ερευνών, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος οδήγησε σε περισσότερες από 20 προσφυγές στη Βόρεια Ιρλανδία, κυρίως από οικογένειες θυμάτων, που υποστηρίζουν ότι αντιβαίνει στη Σύμβαση και στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας.

Οικογένειες θυμάτων, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα τα μεγάλα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, τόσο εκείνα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στη Βρετανία όσο και εκείνα που επιθυμούν την ένωση με την Ιρλανδία, εναντιώνονται στον νόμο.

Η ιρλανδική κυβέρνηση καταθέτει ξεχωριστή αγωγή κατά της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου υποστηρίζει επίσης πως η βρετανική κίνηση δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η Βρετανία υπεραμύνθηκε του νόμου λέγοντας πως διώξεις που συνδέονται με γεγονότα που συνέβησαν μέχρι και πριν από 55 χρόνια είναι όλο και λιγότερο πιθανό να ασκηθούν. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, ο νόμος είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και θα μπορούσε να βάλει ένα όριο στη σύγκρουση.

Περίπου 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την αντιπαράθεση τριών δεκαετιών ανάμεσα σε Ιρλανδούς εθνικιστές που επιδίωκαν μια ενωμένη Ιρλανδία και πιστούς στη Βρετανία παραστρατιωτικούς και τον βρετανικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad