Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

Κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα; Τι να επιλέξεις

 κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα

Ο τρόπος που διαλέγεις γάλα (αν φυσικά καταναλώνεις ζωικά προϊόντα) είναι απλός. Ανοίγεις το ψυγείο του σούπερ μάρκετ και βάζεις στο καλάθι σου ένα από τα, πολλά, αγελαδινά γάλατα που βρίσκονται εκεί. Πιθανότατα δεν έχεις αναρωτηθεί για ποιο λόγο διαλέγεις αγελαδινό γάλα και όχι κάποιο κατσικίσιο. Ενώ και τα δύο έχουν μια πληθώρα από οφέλη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζωικά προϊόντα, ώστε να διαλέξεις εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες. 

Τα οφέλη και του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος

Καθώς και τα δύο προϊόντα είναι ζωικά, είναι φυσικό να είναι πλήρη σε πρωτεΐνες, δηλαδή περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, την αποκατάσταση των ιστών και την οικοδόμηση των μυών. Τόσο το κατσικίσιο όσο και το αγελαδινό γάλα έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο – και τα δύο είδη γάλακτος παρέχουν περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο. Επιπλέον, και τα δύο είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και D, καθώς και σε μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα: Πώς διαφέρουν;

Βλέποντας, λοιπόν, πως τα δύο προϊόντα μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία και οφέλη, τι είναι τελικά αυτό που τα κάνει τόσο διαφορετικά; 

Λακτόζη

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τη λακτόζη, είτε από επιλογή είτε επειδή έχουν δυσανεξία. Όταν το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες λακτάσης για να διασπάσει τα σάκχαρα του γάλακτος, το άτομο μπορεί να εμφανίσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια ή φούσκωμα. Το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη, επειδή περιέχει φυσικά περίπου 1% λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό γάλα. Έτσι, όσοι είναι συνήθως ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βρουν το κατσικίσιο γάλα ως μια καλή επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Michigan State University Extension, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε εξετάσεις για να δουν αν το κατσικίσιο γάλα είναι το κατάλληλο γι’ αυτούς.

Περιεκτικότητα σε λιπαρά

Το κατσικίσιο γάλα δεν περιέχει μόνο λιγότερη λακτόζη, αλλά η περιεκτικότητα του σε λιπαρά είναι πολύ πιο απλή για την πέψη από το αγελαδινό γάλα. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, λόγω του μεγέθους των λιπαρών σφαιριδίων. Ενώ η ποσότητα του συνολικού λίπους είναι η ίδια, το μέγεθος των σφαιριδίων λίπους στο κατσικίσιο γάλα είναι μικρότερο από εκείνο του αγελαδινού και είναι ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να το χωνέψει.

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει, επίσης, υψηλότερες συγκεντρώσεις απαραίτητων λιπαρών οξέων. Γνωστά και ως τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, αυτά τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται εύκολα σε ενέργεια και είναι λιγότερο επιρρεπή στην αποθήκευση λίπους. Το λίπος του κατσικίσιου γάλακτος περιέχει περίπου 30-35% τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, σε σύγκριση με το 15-20% του αγελαδινού, καθιστώντας το κατσικίσιο γάλα μια υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων. Όσον αφορά στις θερμίδες, το κατσικίσιο γάλα, έχει 20 θερμίδες παραπάνω από το αγελαδινό. Συγκεκριμένα μια κούπα κατσικίσιου γάλακτος περιέχει περίπου 168 θερμίδες, εν αντιθέσει με το αγελαδινό που περιέχει 149. 

Περιεκτικότητα σε καζεΐνη

Αν είσαι λάτρης των γαλακτοκομικών, αλλά έχεις αλλεργία στην καζεΐνη τότε το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση για σένα. Ορισμένοι άνθρωποι δεν επεξεργάζονται πολύ εύκολα τις πρωτεΐνες του γάλακτος Α1, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, από ήπια δυσφορία έως σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι παρόλο που έχουν προβλήματα με την καζεΐνη Α1, μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια και άνεση γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα με καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει φυσικά πρωτεΐνες καζεΐνης Α2, ενώ οι πρωτεΐνες καζεΐνης Α1 προέρχονται από αγελάδες. 

Γεύση

Η γεύση του κατσικίσιου γάλακτος τείνει να είναι λίγο πιο έντονη και λιγάκι πιο γλυκιά. Αν δεν την έχεις συνηθίσει, τότε προσπάθησε να την εντάξεις στη διατροφή σου αρχικά σε μορφή smoothie, ώστε να σπάει λίγο η έντονη γέυση και σιγά σιγά θα συνηθίσεις και τη σκέτη γεύση του. 

Τελικά να επιλέξεις κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα; 

Τόσο το κατσικίσιο όσο και το αγελαδινό γάλα είναι θρεπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και διάφορα μέταλλα από το αγελαδινό γάλα και τείνει να είναι πιο εύπεπτο και καλύτερο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Βέβαια, η έντονη γεύση του και η πιο υψηλή του τιμή, ίσως σε δυσκολέψουν να το αγοράσεις και να το καταναλώσεις. Σίγουρα όμως αξίζει μια δοκιμή για να δεις αν μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου. 

Πηγή: loveyourselfmagazine.com

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad