Πέντε νέα δεδομένα που θα προσμετρώνται στην κεφαλαιακή επάρκεια
Τα πρότυπα για τη διαχείριση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων καθώς και κινδύνων διακυβέρνησης δεν θα αργήσει ο καιρός που θα επιβάλουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, όπως παρατηρούν έγκριτα τραπεζικά στελέχη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καταστεί ακριβότερη και η λειτουργία των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιους κινδύνους στο βαθμό που χρηματοδοτούνται από το πιστωτικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ξεκίνησε ήδη διαβούλευση για τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τη διαχείριση από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων των κινδύνων ESG μιας και η εφαρμογή της νέας οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών αναμένεται να λάβει χώρα την 1.1.2025.
Οι τράπεζες θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία της ΕΕ και όλο αυτό απαιτεί αυστηρές εσωτερικές διαδικασίες για τη λειτουργία τους αλλά κυρίως μεταφορά των διαδικασιών αυτών στους πελάτες τους.
Οι κίνδυνοι
Η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα κοινωνικά ζητήματα και άλλοι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία που επηρεάζουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το προφίλ κινδύνου και το επιχειρηματικό μοντέλο των ιδρυμάτων μπορεί να επηρεαστεί από τους κινδύνους ESG, ιδίως τους περιβαλλοντικούς κινδύνους μέσω της αντιμετώπισης σημαντικών φυσικών κινδύνων που επηρεάζουν την οικονομία.
Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε όλα αυτά. Συγχρόνως ας σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις πελάτες των τραπεζών κυρίως λόγω του μικρού τους μεγέθους είναι αρκετά πίσω σε ενέργειες που τις διασφαλίζουν από ESG κινδύνους.
Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευρωστία των ιδρυμάτων βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι κατευθυντήριες γραμμές θέτουν απαιτήσεις για τις εσωτερικές διαδικασίες και τις ρυθμίσεις διαχείρισης κινδύνων ESG που θα πρέπει να έχουν θεσπίσει το κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
Ως μέρος τους, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν αρχές για την ανάπτυξη και το περιεχόμενο των σχεδίων των τραπεζών σύμφωνα με τη νέα οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD6) που θα εφαρμοστεί από 1.1.25.
Πέντε δεδομένα αυξάνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
- Οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίζουν ότι είναι σε θέση να εντοπίζουν και να μετρούν σωστά τους κινδύνους ESG μέσω υγιών διαδικασιών , συνδυασμό μεθόδων και σεναρίων.
- Τα ιδρύματα θα πρέπει να ενσωματώνουν τους κινδύνους ESG στο τακτικό τους πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων εξετάζοντας κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν σε πεδία φήμης φήμης, ρευστότητας, επιχειρηματικού μοντέλου και συγκέντρωσης πελατών.
- Τα ιδρύματα θα πρέπει να ενσωματώσουν τους κινδύνους ESG στις τακτικές διαδικασίες τους και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα.
- Οι θεσμοί θα πρέπει να παρακολουθούν τους κινδύνους ESG μέσω αποτελεσματικών εσωτερικών πλαισίων αναφοράς και μιας σειράς αναδρομικών μετρήσεων που θα συμπεριλαμβάνονται και στα stress tests στα οποία οι τράπεζες υποβάλλονται.
- Οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια προληπτικής εποπτείας (μετάβασης) που να βασίζονται σε μετρήσεις κεφαλαιακής επάρκεια που μπορεί να ανακύψουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια